Eestlanna Soomes: kus kulub toidule rohkem raha?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes elavate eestlaste kinnitusel on kohv üle lahe märksa odavam.
Soomes elavate eestlaste kinnitusel on kohv üle lahe märksa odavam. Foto: Kunnar Rüsülainen / Valgamaalane

Perega üle lahe elama kolinud Enriika Liiv võrdles Lääne Elus Eesti ja Soome toidukaupade hindu ning avastas üllatuseks, et põhjanaabrite juures kulub toidule pea sama summa.

«Kas keegi on arvutanud, kui palju kulub raha Soomes elades söögile ja kui palju kulus Eestis? Kõik räägivad, et Eestis on nii odav ja nii odav, no ma ei tea — paljud asjad, muuhulgas toiduained on Soomes odavamad,» kirjutas ta Soomes elavate eestlaste Facebooki gruppi. Naise sõnul kogus ta Eestis tšekke, et saada mingigi ülevaate, kui palju perel toidule raha kulub. Sinna hulka läksid ka hügieeni– või apteegikaubad.

Sama ülevaate tegi ta ka Soomes elades. «Oh, üllatust! Summad on üsna samad, vaid sada eurot keskeltläbi rohkem. Meie pere aga on kasvanud märkamatult kiiresti kolmelt viieliikmeliseks,» tõdeb ta.

Oma üleskutse vastuseid lugedes  tundub talle, et eestlased hindavad Eesti toitu. See pidavat maitsvam olema! «Minagi fännan oma kodu lähedal olevat Eesti poodi. See on pood, mis müüb valdavas enamikus Eesti oma kraami — piima, kohupiima, hapukoort, leiba–saia, jahu, küpsiseid–komme. Igasugu kraami. Hoidiseid, purgisuppe, moosi,» kirjutab ta. Liivi sõnul kurdavad mõned, et see on  jube kallis. «Ei ole! Kui Soomes on võimalik oma kodumaist kraami osta ja iga asi on keskmiselt umbes 50 senti kuni euro kallim, mind see ei morjenda. Kas ma ostaks Soome oma kraami, mis juba eos on kallim või võtan oma lemmiku Eesti kraami ja maksan suts rohkem kui Eestis. Pole küsimustki!» on ta veendunud. Naise sõnul jääb mulje, et paljud eestlased toovad kodumaal käies üsna palju toidukraami kaasa,  peamiselt sea– ja loomaliha, kuid ka leiba–saia. Need kaubad on Soomes kallimad. See eest kana on Soomes hirmodav — kanakoivad maksavad 1,99 eurot kilo.

Lõhekilo on sooduspakkumiste ajal Eestiga üsna samas klassis. On ka neid, kes vastupidi talitavad — toovad Soomest Eestisse, näiteks kana, aga ka  kohv ja kohvioad on soodsamad. «Ise ostan oma edevasse kohvikumasinasse Lavazza ube, mis kodumaal maksavad 20 eurot kilo, Soomes aga sooduspakkumise ajal vaid 9,99 eurot,» tõi ta näite. Soodsama hinnaga on üle lahe imiku piimasegud ja purgitoidud, ka mähkmed. Nii mõnedki puuviljad ja juust.

«Meie pere on alati armastanud väljas söömas käia — kohvikus, vahel restoranis. Eestis tegime seda ikka lausa kolm–neli korda nädalas. Soomes käime korra nädalas. Eks tittedega ole see veidike tüütu ka. Päevapraad Eestis kolm eurot versus buffee-laud Soomes 10 eurot.

Teisalt, kuidas võtta — kümne euro sisse käib nii eelroog, pearoog kui magustoit, vesi–limps, kohv–tee. Söö, palju jaksad! Kui nii võtta, siis polegi ju kallis.»

Ta võtab oma jutu kokku tõdemusega, et  Soomes on korteriüür kõrge, autokindlustus suur, kuid üldjoontes jääb seal pärast kõigi maksude tasumist rohkem vaba raha kätte kui Eestis.

Pikemalt loe Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles