Karmistav direktiiv: mentooliga suitsud keelatakse aastast 2020

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mentooliga sigaretid kaovad.
Mentooliga sigaretid kaovad. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eile andis Euroopa Parlament heakskiidu tubakadirektiivi eelnõule, mis muudaks tubakatooted noorte jaoks vähem atraktiivseks. Eelnõu reguleerib e-sigaretid meditsiinitoodete ja tubakatoodetena, keelustab mentoolsigaretid ning kohustab tootjaid katma pakendid tervisehoiatustega 65 protsendi ulatuses.

«See on aastate pikkuse töö kulminatsioon, mille taustaks on intensiivne lobitöö tubakatööstuse poolt. Uued meetmed on pikk samm edasi tubaka ohjeldamisel ning aitab vältida järgmise põlvkonna suitsetajate värbamist. Teame, et lapsed, mitte täiskasvanud, alustavad suitsetamisega - suur osa suitsetajatest alustavad suitsetamist enne 18. sünnipäeva,» ütles raportöör Linda McAvan (S&D, UK).

Praegune kord näeb ette, et tubakatoodete pakendite esikülg peab olema tervisehoiatustega kaetud vähemalt 30 protsendi ning tagakülg 40 protsendi ulatuses. Uue direktiivi kohaselt tõuseks see mõlemal puhul 65 protsendini. Hoiatused peaksid olema pildi kujul, mis ei ole hetkel kohustuslik suuremas osas liikmesriikides. Vähem kui 20 sigaretiga pakkide müümine keelataks riikides, kus see on veel lubatud.

 E-sigaretid

E-sigaretid peavad olema reguleeritud, kas meditsiinitoodetena, juhul kui neid turustatakse kui abivahendid suitsetamisest loobumiseks või tubakatoodetena. Müües e-sigarette tubakatoodetena, ei tohi nende nikotiinisisaldus olla suurem kui 20 mg/ml. Taastäidetavad padrunid oleksid lubatud. Lisaks peaksid e-sigaretid olema lastekindlad, kaetud tervisehoiatustega ning alluma samadele reklaamipiirangutele kui ülejäänud tubakatootedki.

 Maitsesigaretid

Direktiivi eelnõu kohaselt keelataks tubatoodetele eristava maitse andvate ainete lisamine. Mentoolsigaretid keelataks aastast 2020. Eristava maitse andvad ained oleksid lubatud vesipiibutubaka puhul. Lisaained nagu suhkur, mis on vajalikud tubaka tootmiseks, oleks lubatud. Lisaained, mis on eriti kahjulikud tervisele oleksid keelatud.

Direktiivi eelnõu tekst peaks saama ELi nõukogu heakskiidu 14. märtsil. Liikmesriigid peaksid direktiivis toodud tubakatooteid puudutavad nõuded oma seadustega sätestama kahe aasta jooksul direktiivi jõustumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles