Öine söömine röövib hambaid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öine söömine mõjub hammastele laastavalt.
Öine söömine mõjub hammastele laastavalt. Foto: SCANPIX

Taani eksperdid hoiatasid, et öine söömine võib mõjuda hammastele laastavalt.


Uurijad vaatasid läbi 2217 taanlase meditsiinikaardid ning leidsid, et öine einestamine suurendab hammaste kaotamise riski märkimisväärselt, hoolimata selles, mis toitu tarbiti, vahendas BBC.

Kopenhaageni ülikooli teadlased seletasid seda asjaoluga, et öisel ajal jääb sülge suus vähemaks ning suu muutub kuivaks. Sülje ülesandeks on aga suust toidujäänuste eemaldamine.

Uuringus osalenud inimestest kaheksa protsenti ehk 173 inimest sõi öösiti, tarbides neljandiku päevasest kalorihulgast peale õhtusööki või ärgates keset ööd spetsiaalselt söömise jaoks üles vähemalt kahel korral nädalas.

«Kuna öösiti on suu kõige kuivem, jääb toit suhu kõige pikemaks ajaks ning seega puutuvad ka suhkur ja happed hammastega pikemalt kokku,» selgitas Briti hambaliidu professor Damien Walmsley.

«Kahjude vähendamiseks tuleks iga päev vähemalt kaks korda fluoriidi sisaldava hambapastaga hambaid harjata, üks neist pesukordadest peaks toimuma vahetult enne magamaminekut,» ütles ta, ning lisas: «Kui võimalik, tuleks vähemalt tund aega enne viimast hambapesu tarbida vaid vett.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles