Kas akuta töötamine kahjustab sülearvutit?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlastele ja Soomes elavatele eestlastele tehti soodusportaal.
Soomlastele ja Soomes elavatele eestlastele tehti soodusportaal. Foto: SCANPIX

Mida teha, kui sülearvutil läheb aku läbi - kas osta kohe uus või ei juhtu sellest midagi? 

Arvutiexpert OÜ juhataja Gunnar Kase sõnul töötavad üldiselt kõik sülearvutid väga hästi ka ilma akuta. «Tean mitmeid inimesi, kes uut arvutit ostes ei ühendagi sellega akut,» märkis Kask.

Akut ei pea tema sõnul ühendama näiteks juhul, kui arvuti on pidevalt kodus või kontoris ühes kohas ning elektrivõrgus katkestusi ei toimu. Kask nentis, et nõnda säilib aku uuena ja kui kunagi peaks akut vaja minema, on sisuliselt uus kohe võtta. «Samuti on kasutamata aku hea argument sülearvutit müües. Korraliku akuga sülearvutite hind on järelturul oluliselt kõrgem.»

Ent kui aku läbi läheb, võiks selle arvuti küljest lahti ühendada. Vastasel juhul võib üksikutel juhtudel tekkida probleeme ka arvuti töös. «Teada on mõned Aceri sülearvutid, millel ei tööta näiteks USB ja Touchpad, kui katkine või vana aku küljes on. Need on siiski väga harvad juhtumid - üldjuhul mingeid tehnilisi vigu katkine aku sülearvutile ikkagi ei tee,» kinnitas Kask.

Kui arvuti peaks aga uue akuga hakkama imelikke asju tegema, siis peaks selle tagant ära võtma. Kui arvuti töötab edasi normaalselt, tuleks akuga garantiisse pöörduda. «Tõenäoliselt ei ole siis tegemist originaalakuga, neid ongi vähe saada ja hinnad pea kaks-kolm korda kõrgemad kui mitteoriginaalil ehk B-varuosa akul,» rääkis Kask.

Asjatundja nentis, et üldjuhul ei ole ka B-varuosa akudel midagi viga ja ehkki nende puhul ei kasutata nii kvaliteetseid osi kui originaalakude puhul, siis kaalub nende oluliselt soodsam hind selle n-ö puuduse üle.

Kui korralik originaalaku peaks korrektse laadimise juures vastu pidama kuskil 2-3 aastat, siis mitteoriginaalakud kestavad tavaliselt vähemalt 1-2 aastat.

«Oluline on siinkohal ka laadimistsüklite arv ehk mitu korda te sülearvuti akut täis laete ja tühjaks kasutate. Kui iga päev aku tühjaks ja öösel täis laadida, siis võib aku läbi kuluda ka vähem kui aastaga,» märkis Kask.

Kuidas sülearvutit laadida?

Paljud kasutavad aku enne laadima panemist tühjaks ja alles seejärel panevad laadima ning laevad aku päris täis. Vanemate NiMH akude puhul oli tõesti nii, kuid uute liitiumakude puhul, mis on praegu kasutusel pea kõigis süle- ja tahvelarvutites ning ka mobiiltelefonides, seda jälgima ei pea.

Liitiumakut võib kasutada ja laadida igal ajal, kuid seejuures tasuks jälgida, et liitiumaku ei saaks päris tühjaks. Üldjuhul arvutid on selle vastu kaitstud ning lülitavad ennast ise välja või ooterežiimi, kui aku on alla 10 protsendi laetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles