Take-away söömiskultuur saastab Läänemere randu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi täis rand.
Prügi täis rand. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Soome mittetulundusühingu Keep the Archipelago Tidy raporti järgi jäetakse Läänemere-äärsetesse randadesse väga palju rämpstoidukultuuri jäänuseid.

Põhjanaabrite plaažid olid enam reostatud kui Eesti, Läti ja Rootsi rannaalad, vahendab Yle.

ELi rahastatud projektis analüüsis rühm üheksat Soome randa ning lisaks ka Läti, Eesti ja Rootsi Läänemere-äärseid alasid. Oma suureks üllatuseks märkasid nad, et Soomes ei olegi olukord loodetult roosiline.

«Me olime väga üllatunud. Eeldasime, et Soome rannad on loomulikult puhtad,» selgitas uuringut läbi viinud Hanna Haaksi. Uurija uskus, et tulemus on seotud ka rannajoonega – põhjanaabrite plaažid on paljuski lahesoppideks killustunud, Baltimaades leiab aga enam pikki laugeid randu.

Kaheaastase uuringu käigus märkas MTÜ, et eriti karmid on erinevused linnaäärsete ja maapiirkondades paiknevate plaažide vahel. Soome linnades asuvates randades võis leida eriti palju plastikut, ühekordseid kohvitopse ja toiduainete pakendeid.

«Söömine tekitab prügi. Kohvitopsid, toiduainete pakendid, kahvlid, noad – kõik need asjad on omased toidule, mida veetakse kaasa,» sõnas Haaksi.

Kaheaastase projekti raames puhastas ja eemaldas meeskond sodi kokku 20 rannas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles