Lõviosal suurte ehituspoodide kütteseadmetest esines puudusi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehituspood.
Ehituspood. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Päästeamet kontrollis koos tarbijakaitseametiga Tallinna ehituspoodides müüdavate kütteseadmete ja ühenduslõõride vastavust nõuetele ning tuvastas, et 77 protsendil kontrollitud toodetest esines puudusi.

Ametid kontrollisid kolme Tallinnas asuvat ehituspoodi: Bauhaus (Tähesaju tee 8), Ehituse ABC (Peterburi tee 71) ja Bauhof (Smuuli tee 41). Kokku kontrolliti 13 juhuslikku toodet (saunakerised, ühenduslõõrid, kaminad, pliidid), mille peamine puudus oli toodete vastavusdeklaratsioonide, paigaldus- ja kasutusjuhendite ja/või CE-märgise puudumine.

Tarbijakaitseamet andis ettevõtetele tähtaja puuduste kõrvaldamiseks. Puudused õigeks ajaks kõrvaldamata jätnud ettevõtteid ootavad sanktsioonid.

Vastavusdeklaratsioon kinnitab, et toode on läbinud vastavushindamise ja tootele võib kinnitada CE-märgise. See on tootja või importija antud garantii, et toode vastab kõikidele olulistele ohutusnõuetele. Ilma CE-märgiseta kütteseadmeid, korstnaid ja ühenduslõõre müüa ei tohi.

Paigaldus- ja kasutusjuhendites olev teave on vajalik toodete õigeks paigaldamiseks ja kasutamiseks. Nende järgimine hoiab ära õnnetused ja garanteerib toodetele pika eluea. Toodete dokumentatsioon peab olema eestikeelne.

Poest kütteseadet, korstnat ja ühenduslõõri valides tuleb päästeameti soovitusel jälgida, et need tooted omavahel sobiksid. Näiteks on väga oluline jälgida, et korstna temperatuuriklass ei oleks väiksem kütteseadme väljundgaaside temperatuurist. Ühenduslõõril on suitsulõõriga samad nõuded.

Kütteseadme, korstna ja ühenduslõõri omadused on kirjas eelnevalt kirjeldatud dokumentides. Seetõttu tuleb veenduda, et poest kütteseadet, korstnat ja ühenduslõõri ostes oleks neil CE-märgis, vastavusdeklaratsioon ning paigaldus- ja kasutusjuhend.

Tahkekütusel töötava kütteseadme, korstna ja ühenduslõõri võib majandustegevusena ehitada või paigaldada ainult pottsepp, kellel on vastav kutsetunnistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles