Professor: saiasöömine ohustab südant

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisujahust küpsetised on maitsvad küll, aga süüa võiks neid kord nädalas.
Nisujahust küpsetised on maitsvad küll, aga süüa võiks neid kord nädalas. Foto: SCANPIX

On üldteada, et või, sealiha ja rasvaste piimatoodete rohke tarbimine ohustab südame tervist. Kuid samasugust ohtu kujutavad südamele ka nisujahust sai ja muud nn valgest jahust küpsetised, riis ja pasta, kinnitab ajakirjale Kunto Plus maailma üks enimtsiteeritud toitumisteadlasi, Harvardi ülikooli professor Walter Willett.

«Sellisest valgest jahust toiduained on tervisele niisama suureks ohuks kui loomsed rasvad!» kinnitab professor.

«Süsivesikutel lasub suurim süü selles, et meie igapäevane menüü nii ebatervislik on,» pahandab Willett. Nisujahus ongi toiduenergiat andvatest toitainetest kõige rohkem süsivesikuid (tärklist). Nisujahu kaalust moodustavad süsivesikud ligi kolmveerandi.

Professori nägemust toetab hiljuti Taanis Arhusi ülikoolis lõppenud uuring, millest näiteks selgus, et nisujahust saia ohter tarbimine suurendas südameinfarkti riski 33 protsendi võrra.

Walter Willetti visioon nn headest ja halbadest toiduainetest ja seda toetav teadusuuring erinevad suuresti Eesti ja Põhjamaade ametlikest toitumissoovitustest. Nende kohaselt tuleks võimalikult piirata rasvade tarbimist ja süüa rohkem süsivesikuterikkaid roogi.

Samas ei õhuta ka ametlikud toidumissoovitused kedagi maiustama krõbedate saiakestega, võtma praekõrvaseks riisi ja makarone, vaid sööma rohkem täisteratooteid: vähemalt 75 grammi päevas. Ka Arhusi ülikoolis tehtud uuring näitas, et nn valgest nisujahust (ehk jahust, kus nisuteriseid on enne jahvatamist kooritud) saia, aga ka nisujahust pastatoodete  ja valge riisi tarbimine teeb südamele halba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles