Ühe toiduallergia lahenedes võib lastel peatselt areneda teine

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklid tekitavad lastel sageli allergiat.
Pähklid tekitavad lastel sageli allergiat. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ühest toiduallergiast väljakasvanud lastel võib tihti tekkida teist tüüpi allergia, mis on märksa tõsisem ja püsimajäävam.

Toiduallergiaga lapsi tuleks hoolikalt jälgida, et ära tunda eosinofiilse ösofagiidi (EoE) varaseid märke, kirjutab ERRi teadusportaal. Tegemist on tõsise ja sageli ka piinarikka allergiatüübiga, mille esinemine on viimastel aastatel kasvanud.

USA uuringus võrreldi EoE avaldumist toiduallergia tavalisema vormiga, mis esineb, kui antikehad (IgE) moodustavad kindlates toitudes esinevate valkude vastu liigse immuunvastuse - sellisteks toitudeks võivad olla pähklid, munad või piim.

Teadlased käsitlesid 1375 patsienti; neist 425-l oli võimalik välja tuua kindel toit, mis haigust põhjustas (enamasti piim, munad, soja või nisu), ning selles rühmas tekkis pärast antikehade poolt vallandatud toiduallergiast väljakasvamist 17-l lapsel EoE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles