Nippe Windows 8.1 efektiivsemaks tööks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 8.1 operatsioonisüsteem.
Windows 8.1 operatsioonisüsteem. Foto: Joe Raedele/AFP

Microsoft’i 2012. aasta oktoobris avaldatud operatsioonisüsteem Windows 8 sai juba aasta möödudes korraliku uuendustepaketi, mis nimetati Windows 8.1-ks. Sisse viidud uuendused ja laiendatud võimalused annavad igapäevakasutuseks mitmeid eeliseid.

Emakeelse tarkvara kasutamine võib esialgu mitmete uute sõnade tõttu olla pisut raskendatud, ent hiljem on selles kasutajakeskkonnas (eelkõige vähemkogenud kasutajatel) niimoodi lihtsam hakkama saada, kirjutab Sander Hüüs Elioni veebiväljaandes Digitark.

Käivitamine otse Töölauale

Windows 8.1 kasutajatel on võimalik oma arvuti otse Töölauale käivitada. Selleks tuleb Tegumiribal teha hiirega paremklõps, avanunud menüüst valida Atribuudid ja sealt Navigeerimise vaheleht. Lisa linnuke valikusse «Ava kuva Start asemel töölaud, …». Nüüd avatakse arvuti käivitamisel vaikeseadena Töölaud endise Start keskonna (kuva) asemel.

Start nupu tagasi toomine

Ehkki Windows 8.1 tõi tagasi Windows’i nupu Tegumiribal, on sisuliselt tegemist vaid otseteega Start keskkonda. Klassikalise Start nupu saamiseks tuleb aga pöörduda tarkvaratootjate poole, kes on sellise programmijupi ka Windows 8.1 kasutajatele valmis treinud.

Enamlevinud Start nupu programm kannab nime Classic Shell ning tegemist on tasuta pakutava tarkvaraga. Rakenduses on võimalik valida kolme erineva Start nupu kujunduse vahel, mis on vastavalt tuttavad alates Windows XP, Vista ja Windows 7- e kujundustest.

Teekide tagasi toomine

Paljud inimesed avastasid Windos 7-t kasutades enda jaoks Teekide (Libraries) võlud, mis on mingil kummalisel põhjusel Windows 8.1-s vaikimisi välja lülitatud. Pidades silmas eelkõige arvutikasutajaid, on antud võimaluse uuesti aktiveerimine kindlasti mõttekas ning õnneks ka suhteliselt lihtne: ava mistahes kaust (Windows Explorer), ava Vaate menüüst Suvandid ning sealt omakorda tuleb lisada linnuke Navigatsioonipaanis Teekide kuvamiseks.

Mitme rakenduse korraga eemaldamine

Teatavasti alustati alates Windows 8-st Rakenduste ehk Appide kasutamist. Need on oma olemuselt miniprogrammid, mis mõeldud töötama Windows’i Start keskkonnas ning mida ei saa kasutada traditsioonilisel Töölaual. Juba vaikeseades tuleb koos Windows 8.1 kaasa mitmeid rakendusi ning samuti on võimalik erinevaid miniprogramme leida ka Windows’i Poest (Windows Store).

Kui aga ühel hetkel on rakendusi liiga palju tekkinud või soovid neid suuremal hulgal eemaldada, saab seda teha ka ühekorraga. Selleks vajuta Start kuvas hiire paremat nuppu ning avanenud menüüribast vali Kohanda (Customize). Nüüd on sul võimalik valida mitmeid rakendusi korraga ning vajutada nende kõigi jaoks ühe korra Eemalda (Uninstall) nuppu.

Tuumnuppude seadistamine

Üheks Windows 8 eripäraks on Tuumnuppude kasutamine, mis kuvatakse sulle ekraani paremas servas. Nende eesmärgiks on erinevate seadete kiire kättesaadavuse tagamine. Tihtipeale võib see võimalus aga pigem närve sööma hakata – iga kogemata hiireliigutus ekraani serva toob taas nupud esile.

Nende nuppude kuvamist on võimalik ka välja lülitada: selleks vali Tegumiribal hiire paremklõpsuga Atribuudid ning ava Navigeerimise vaheleht. Sealt võta linneke maha valikult «Kuva ekraani paremasse ülanurka osutamisel tuumnupud».

Start menüü asemel ava dokumente ja faile Töölaual

Windows 8.1 on vaikimisi võtnud nõuks kõikide muusika-, video-, pildi- ja PDF- failide avamise Start keskkonnas. Arvutikasutajate jaoks on tegemist aga pigem nöökiva valikuga ning vajadusel saab selle ära muuta vaikimisi Töölaual avamiseks.

Selleks ava Start keskkond ja hakka lihtsalt kirjutama järgmist: «Vaikerakenduste määramine» («Set your default programs») ning vali seade. Nüüd on sul võimalik valida, millise rakendusega vaikimisi vastava kategooria failid avatakse. Kui seda pole märgitud, avatakse fail vaikimisi Start keskkonnas.

Rakendused ja kaustad kinnita Tegumiribale

Ilmselt on igal arvutikasutajal oma kindlad rakendused ja programmid, mida ta kasutab kõige tihedamini. Oma tööd on alati võimalik oluliselt lihtsamaks teha sellega, et kinnitad kõige tihedamini kasutatavad rakendused Tegumiribale. Selleks pole vaja teha muud, kui lohistada Töölaual olev rakenduse või programmi otsetee Tegumiribale. Kui sinu soovitav rakenduse otsetee asub Start keskkonnas, tee rakendusel hiire paremklikk ning avanenud menüüribalt leiad nupu «Lisa tegumiribale».

Windows 8.1 eesti keele pakett on tasuta alla laetav ning juhendi selleks leiab siit.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles