Lugeja küsib: kas politseilt saab valeotsuse tõttu nõuda hüvitist?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Politsei tegi trahvi väärteo eest (avarii), mis sai kohtus vaidlustatud. Politsei trahv ja otsus tühistati ning tunnistati, et puudus väärteo kooseis. Küsimus järgmine, kas politsei valesti tehtud otsuse tõttu saab nõuda hüvitist politseilt ja mis alusel? Sest mitu tööpäeva läks raisku ja otsus oli valesti tehtud,» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat  Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Riigivastutuse seaduse § 15 lõike 2 punkt 2 kohaselt võib isik nõuda väärteomenetlusega tekitatud kahju hüvitamist üksnes juhul, kui menetleja on väärteomenetluse käigus toime pannud kuriteo. Seega seadusliku õigusemõistmise või menetlusega kaasnevate kahjude hüvitamist ei saa üldjuhul nõuda.

Teatudliigilise kahjuna on vaadeldavad ka menetluskulud, mille hüvitamise piirid ja korra sätestavad konkreetse menetlusliigi kohta käivad menetlusseadused. Siiski ei mahu menetlusaluse isiku saamata jäänud töötasu menetluskulu alla. Mittevaraline kahju (moraalne kahju) ei ole samuti menetluskulu. Seega lihtsalt seetõttu, et kohus tühistas kohtuvälise menetleja otsuse, ei saa kohtuväliselt menetlejalt või riigilt nõuda menetlusega kaasneva kahju hüvitamist (va siis menetluskulud, näiteks kaitsjatasu).

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles