Prügifirma vaikimisi tehtud uuendus tekitab kahtlusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendeid sorteerima hakanud pere on mures, et nüüd osa neist taaskasutusse ei jõua.
Pakendeid sorteerima hakanud pere on mures, et nüüd osa neist taaskasutusse ei jõua. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Mitu kuud oma naabreid pakendikoti varguses kahtlustanud nõmmekas üritas tulutult teada saada, miks prügifirma RagnSells otsustas pakendite kogumist koomale tõmmata. Meediale põhjendab firma muudatust sooviga teha autojuhtide töö kergemaks.

«Mind huvitaks miks Ragn-Sells enda pakendikogumisprojekti selle aasta algusest poole võrra väiksemaks on tõmmanud?» rääkis Tallinnas Hiiul elav Jens.  Kui seni said nõmmekad pakendite ära andmiseks rohelise ja kollase koti, siis nüüd vaid ühe kollase. «Olen kliendina igal juhul päris nördinud, sest olin sorteerimisega harjunud. Ühe kotiga on aga sorteerimise kasutegur väike ja hulk pakendeid läheb üldise prügi hulka,» oli ta pahane. Mees püüdis asja kohta selgust saada ka ettevõttelt endalt, kuid sai sealt mitte midagi ütleva vastuse. Kahtlusi võimendab tema sõnul asjaolu, et muidu usinalt uudiskirju saatev firma tegi selle muudatuse ära kliente teavitamata.  «Ma käisin mitu kuud ringi pilguga, et kes naabritest mu pakendikoti endale võttis,» rääkis mees.  

«Pakendikottide arvu vähendamine on seotud sellega, et nii muutub teenus tarbijale mugavamaks ja teisalt muutub autojuhtide töö kiiremaks,» selgitas RagnSellsi ärijuht Agu Remmel. Ta kinnitas, et kottide arv kogutavaid pakendikoguseid ei mõjuta ja ette võte suunab taaskasutusse jätkuvalt ca 400 tonni müügipakendeid kuus.

Remmeli sõnul on pakendikoti maht 150 liitrit.  «Reeglina saame tagasi pooltühjad või pooltäis kotid, sõltub kuidas asja vaadata. Seega piisab ühest kotist kogu pere kogu pakendite äraandmise vajaduseks,» on ta veendunud. Kui mõni pere soovib ära anda rohkem pakendeid, kui ühte kotti mahub, siis piisab ärijuhi sõnul sellest, kui küsida teine kollane kott juurde.

Prügifirma esindaja sõnul oli muudatuse eesmärk teenuse lihtsustamine kliendile ja suurem efektiivsus. «Teenus on näiliselt tasuta, aga tegelikult kinni makstud taaskasutusorganisatsiooni poolt,» selgitas ta. Remmelga sõnul annab kodu juurest kogumine reeglina kõige parema kvaliteediga pakendimaterjali. Avalikest kogumiskonteineritest saadud materjalidest on ligi pool  tavapügi. «Seetõttu olemegi Taaskasutusorganisatsiooni tellimusel loonud pakendikoti lahenduse,» selgitas Remmelg.

Ragn-Sells pakendikoti teenust kasutavad Eestis üle 5000 kodumajapidamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles