Mida tarka saab kanepist teha?

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammejuure mahetalu põldudel kasvab kanep kümnel hektaril. Põldudel on ka raksus on käidud lootusega leida sealt narkootilist kanepit.
Tammejuure mahetalu põldudel kasvab kanep kümnel hektaril. Põldudel on ka raksus on käidud lootusega leida sealt narkootilist kanepit. Foto: Maarja Otsa

Kanepist rääkides seostub koheselt narkootiline aine. Kas teadsite aga, et harilikku kanepit kasvatati kiu saamiseks juba 4000. aastal eKr? Või et hariliku kanepi (Cannabis sativa) lähim sugulane on humal?

Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest

Peale hariliku kanepi võivad eraldi kanepiliikidena olla toodud veel india kanep (Cannabis indica Lam.või Cannabis sativa L. ssp. indica (Lam.) E. Small et Cronq.) ja metsik kanep (Cannabis ruderalis Janisch.), kirjutavad põllumajandusameti seemnete osakonna juhataja Piia Puusepp ja kommunikatsioonispetsialist Marelle Pihlak maablogis.

India kanepis on psühhoaktiivsete komponentide tase kõrgem kui harilikus ja metsikus kanepis. Kõik kolm liiki või alamliiki annavad kergesti hübriide (ristandeid) ja seda on aktiivselt ära kasutatud sordiaretuses. Nii võib sordid jagada laias laastus kolmeks: hübriidsed, india tüüpi ja sativa tüüpi kanepisordid.

Kasutusalad on mitmekesised

Tänapäeval toodetakse harilikust kanepist biomassi, ehitusmaterjale (ehitusplokke, soojustusvilla, ehitusplaate, geotekstiile jm), õli, värve, loomasööta, kütet, isolatsioonimaterjale, seepi, riiet, paberit jpm. Kanepiõli kasutatakse huulepalsamites, seepides ja puhastusvahendites. Hariliku kanepi seemneid võib lisada leivajahule, salatitele, pudrule, hautistele ja teistele toitudele või šokolaadile. Sageli on hariliku kanepi seemned lisatud puurilindude ja näriliste toidusegudesse.

Oluline on teada, et kiu- ja õlitootmiseks aretatud kanepisortide narkootilise aine tetrahüdrokannabinooli (THS) sisaldus on aretuse käigus viidud väga madalaks (alla 0,2 protsendi), mistõttu nad psühhotroopset mõju ei avalda. Sellised sordid on kantud Euroopa Liidu ühtsesse põllukultuuride sordilehte.  Hetkel kehtivas sordilehes on 55 kanepisorti. Nende sortide seemneid on lubatud sordiomanikuga kokkuleppel paljundada ja turustada.

Turustada võib ainult sordilehte võetud seemet

Kanepiseemnete tootmist ja turustamist Eestis reguleerib taimede paljundamise ja sordikaitse seadus, täpsemalt selle rakendusakt põllumajandusministri määrus, mille kohaselt on Eestis lubatud turustada vaid sordilehte või Euroopa Liidu ühtsesse põllukultuuride sordilehte kantud sertifitseeritud ja nõuetele vastavat kanepiseemet. Seemnete turustamise üle teostab järelevalvet põllumajandusamet. Viimase kümne aasta jooksul Eestis kanepiseemet sertifitseeritud ei ole.

Seemnepakend tasub alles hoida

Vastavalt seadusele on kanepi kasvatamine narkootilise aine valmistamise eesmärgil keelatud, kuid põllumajandusliku tootmise eesmärgil lubatud. Sordilehes olevate kanepisortide seemnete ostmisel ja külvamisel on soovitav seemnepakend segaduste vältimiseks alles hoida. Nimelt ei ole kanepitaimede visuaalsel vaatlusel võimalik määrata nende THS sisaldust ja seetõttu on esimene tõend taimede madala THS-sisalduse kohta seemnepakendi etikett, millel on kirjas sordinimi.

Etikettide alleshoidmine on vajalik ka siis, kui tootja esitab kanepivarte töötlemistoetuse või ühtse pindalatoetuse (mille hulgas on kanepipõld) taotluse PRIA-le (Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet). Nimetatud toetuse taotlemise korral võidakse kontrolli käigus võtta kanepitaimedest proove THS sisalduse määramiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles