Aianduspoodides on lahti läinud seemneralli

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hortese aednik Mari Kurrel soovitab kodumaiseid sorte, mis peavad meie kliimas vastu.
Hortese aednik Mari Kurrel soovitab kodumaiseid sorte, mis peavad meie kliimas vastu. Foto: Peeter Langovits

Hortese aianduskeskuses on köögiviljade ja maitsetaimede seemned taas kõige minevam kaup. «Seemneid varutakse juba ette, sest kõigil on oma lemmikud, millest ei soovita ilma jääda,» rääkis Hortese aednik-klienditeenindaja Mari Kurrel.

Kõige populaarsem on tomatisordi «Malle» seeme. «Paprikat ja tomatit on sobiv märtsi keskpaigast aknalauale külvama hakata, siis saab taimed aprilli lõpus kasvuhoonesse viia,» selgitas Kurrel.

Tema sõnul ei ole tomat «Malle» kuigi vana sort, kuid on sellegipoolest eestlaste südame võitnud. «See on meie oma sort ja aretatud Jõgeva Sordiaretuse Instituudis. See tähendab, et «Malle» sobib hästi meie kliimasse. Meil võivad olla kehvad suved, aga tomat on haiguskindel ja vastupidav,» selgitas Kurrel.

Kaalikaseemne osturalli

«Malle» on saagikas ja varajane sort ning tema viljad ei lõhene ja kannatavad hästi transporti. «Meilt ostetaksegi enamasti vanu häid Jõgeval aretatud sorte,» kinnitas aednik. Nii läheb tomatiseemnetest veel hästi kaubaks «Visa» ja «Terma». Tomat «Vis­a» on aretatud tuntud tomatisordist «Koit» ning on varajane keskmise suurusega tomat, mis sobib kevadkasvuhoonesse. Samuti ostetakse Hortesest välismaist tomatisorti «Tolstoi», mis on keskhiline, tumepunaste ja hea maitsega viljadega.

«Eelmisel aastal ei jõudnud kaalikaseemneid ette anda,» lisas Kurrel, kelle sõnul on kaalikas «Kohalik sinine» alati populaarne olnud. Kaalikaseemet ei olnud aga pikka aega poodides saada.

Jõgeval hakati seemet taas kasvatama ning tunamullu jõudis «Kohaliku sinise» seeme jälle mõnda poodi. Mullu läks lahti tõeline kaalikaseemne osturalli, kuna kuum kaup jõudis üha rohkematesse müügikohtadesse.

Mulda, külvikaste ja seemneid ostetakse agaralt ka Juhani Puukoolist. Sealne populaarseim seeme kuulub hoopis välismaisele kurgisordile «Cornichon de Paris», rääkis Juhani Puukooli postimüügijuht Tiina Rehema. See sort sobib hästi purki panemiseks, kuna viljad on väikesed ja sort on saagikas. «Kurk «Adam» sobib hästi purki, mistõttu meilt ostetakse seda,» kinnitas Hortese aednik Mari Kurrel. Marineerimiseks sobivad kurgisordid on veel «Melody» ja «Venlo Pickling». Kurki külvatakse aga siiski alles aprillis, sest kurk tõuseb kiiresti.

Hortese kümme kõige ostetumat seemet. Foto: Peeter Langovits

Mõlema aianduspoe seemnemüügi edetabelist jääb napilt välja arbuus – Juhani Puukoolist ostetakse sorti «Red Star», Hortesest aga sorti «Sugar Baby». «Meie kliimas ei kasva arbuusid väga suureks, ent on magusamad kui kusagil mujal,» ütles Kurrel. Hortes ei soovita seemet järgmiseks aastaks säilitada, kuna aasta pärast ei pruugi see enam nii hästi idaneda. Seemet tuleb säilitada jahedas.

Juhani Puukooli edetabel

1.    Kurk «Cornichon de Paris»

2.    Hernes «Jumbo»

3.    Porgand «Maestro»

4.    Porgand «Jõgeva Nantes»

5.    Tomat «Cuor di Bue»

6.    Kurk «Venlo Pickling»

7.    Tomat «Faworyt»

8.    Paprika «Blockie» segu

9.    Mehhiko pisikurk (Melothria scabra)

10.    Kurk «Telegraph Improved»

Hortese edetabel

1.    Tomat «Malle F1»

2.    Porgand «Jõgeva Nantes»

3.    Kurk «Adam F1»

4.    Basiilik

5.    Kaalikas «Kohalik sinine»

6.    Hernes «Aamisepp»

7.    Põõsastill «Mammut»

8.    Tomat «Visa F1»

9.    Redis «Jõgeva»

10.    Kurk «Melody F1»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles