Hobiaednikud ostavad veidrate sortide seemneid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvilistest köögiviljadest saab värvilise salati.
Värvilistest köögiviljadest saab värvilise salati. Foto: Peeter Langovits

Kuna inimestele meeldivad veidrad ja mitmevärvilised köögiviljad toidulaual, lähevad pentsikute sortide seemned hästi kaubaks.

 «Muidugi huvitab inimesi see, mis näeb vähegi pentsik välja. Aina enam tuntakse huvi mitmevärviliste aedviljade vastu,» rääkis Hortese aednik Mari Kurrel. Pentsikumatest aedviljadest toob ta esile punase- ja valgeviirulise peedi «Tonda di Chioggia», mille kaunid rõngad sulanduvad keetmisel siiski ühte. Seetõttu sobib see paremini aurutamiseks, marineerimiseks ja röstimiseks.

Samuti on huvitav leid kollakate ja oranžide säbrudega tomat «Tigerella» ning lillade, kollaste, oranžide ja valgete porgandite segu «Harlequin Mix».

Aianduspoodide uudistoodeteks võib veel pidada tšillipipart «Chiluacle Negro» ja aed-mustjuurt «Lange Jan». Tumedat tšillipipart on lihtne kasvatada ja see sobib hästi kastmetesse ja pajaroogadesse. Aed-mustjuur on mahlane ja eriline juurvili, mis sobivates kasvutingimustes annab rikkaliku saagi.

Uudistoode suvikõrvits «Eight Ball» on aga õunamaitselise viljalihaga sort, mis sobib salatisse ja täidiseks, aga ka keedetult ja praetult, ent vajab sooja päikesepaistelist kasvukohta.

«Uudisseemnetest on populaarsete seemnete esikümnes Mehhiko pisikurk ning suur müügiedu on saatnud Inglise firma Mr. Fothergill’s toodangut, mis on meil sel aastal esimest korda müügil,» loetles Tiina Rehema Juhani Puukooli klientide eelistusi.

Mehhiko kurk on väga dekoratiivne, näeb välja nagu pisike arbuus. Noorte viljade maitse meenutab küll kurki, kuigi koor on hapukas. «Arbuusike» sobib salatitesse, ent seda võib ka marineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles