Kasvata beebitaimedest ise rippampel

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettekasvatatud taimed on aianduspoodides minev kaup.
Ettekasvatatud taimed on aianduspoodides minev kaup. Foto: Peeter Langovits

Aianduspoodides on juba müügil beebitaimed, millest saab kombineerida kauni lilleampli. «Praegu on ampli kasvatamiseks ideaalne aeg,» rääkis Hortese aednik Mari Kurrel. Kodudes on alles amplipotte, mis tuleb täita suvelillemullaga ning istutada siis potti kolm valitud beebitaime.

«Latv tuleb ära näpistada, kui seda juba tehtud ei ole, ja taim hakkab hargnema. Kui taim hoogsalt kasvab, siis aprilli alguses veel ühe korra näpistada,» ütles Kurrel. Amplipott aseta aknalauale päikese kätte ning hoia muld niiskena.

«Amplit võib kasta suvelilleväetisega, aga võib lisada amplisse kohe pikaajalise suvelilleväetise tabletikese või väetisepuru,» soovitas Kurrel.

Amplisse saab ise värvid ja taimed kokku sobitada, ent Kurreli sõnul on hea teada, kui võimsa kasvuga mingi sort on. «Muidu võib juhtuda, et üks sort jääb kasvult teisele väga alla.»

Tüüpiline petuunia on näiteks väga tugeva kasvuga ning kipub teistest taimedest seetõttu üle kasvama. Kurreli sõnul kõlbab petuuniaga ühte amplisse seetõttu käokuld. Sinine lobeelia sobib aga hästi kokku vesikaagiga, millel on õrnad õied.

Amplisse võib veel istutada raudürti, petuuniat «Million Bells», fuksiat või pelargooni. Noortaime hind on Horteses 69 senti.

Tänavuseks uudistooteks on veel seemnematid, millest saab ise ampli kasvatada. Selleks tuleb matid juba praegu katta mullaga ning asetada aknalauale. Mati eest tuleb aga välja käia 3,80–4,90 eurot.

Seemnematid. Foto: Peeter Langovits

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles