Ära rutta veel siilipoisse toitma!

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pole ühtegi teist metslooma, keda inimesed nii meelsasti oma koduaias näeksid.
Pole ühtegi teist metslooma, keda inimesed nii meelsasti oma koduaias näeksid. Foto: Elmo Riig

Ebatavaliselt soe ilm on julgustanud siilipoisse varakult talvekorterist välja ronima, kuid neid toita on veel vara.

Andunud siilisõber, Kokkola linna elanik Minna Rintala toonitas, et siile ei tohiks veel toita, sest praegu hingavad nad lihtsalt värsket õhku, püüdes veenduda, et kevad on ikka tõesti kohal, kirjutab Yle.

Siilid veedavad talve lehtede ja rohuga vooderdatud pesas või puujuurte alustes koobastes. Talveund magavad nad oktoobrist-novembrist kuni märtsi-aprillini.

«On olnud leebe talv ja kevad ning nüüd hakkas siilidel oma talvepesas palav. Kui temperatuur liiga kõrgele tõuseb, tulevad nad välja uurima, mis toimub. Isaste siilide jaoks on see eriti oluline, sest nad alustavad vastassoost siilide jahtimist,» selgitas 20 aastat siilidega tegelenud Rintala.

Ta rõhutas, et toidu jaoks on veel liialt vara. «Tavaliselt nad ei alusta söömist enne aprilli, kui emake loodus neid varustama hakkab.»

Samuti on Rintala mures, et inimesed hakkavad tänavu varem oma õualasid korrastama. Koristades puuriismeid või -lehti võib enneaegselt lõhkuda siili turvalise talve peidupaiga.

«Oleks parem, kui lõke oleks tehtud otse lume peale, mitte aga eelmise aasta «jääkidele», sest on võimalik, et mõni loomake on sinna pesa teinud,» rääkis Rintala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles