Eesti nefroloogid ootavad neerupäeval küsimusi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeruhaigustega seotud küsimustega saab 13. märtsil neerukeskustesse helistada.
Neeruhaigustega seotud küsimustega saab 13. märtsil neerukeskustesse helistada. Foto: Ain Protsin

Alates 2006. aastast tähistatakse märtsikuu teisel neljapäeval rahvusvahelist neerupäeva, et pöörata tähelepanu kroonilisele neeruhaigusele ja selle tüsistustele. 13. märtsil toimuvad telefonikonsultatsioonid kõigis kolmes Eesti neerukeskuses.

Neeruhaigused kulgevad varjatult ning väga paljud inimesed ei ole teadlikud oma neerude funktsioonist, teatab Põhja-Eesti Regionaalhaigla oma kodulehel.

Tänavusel rahvusvahelisel neerupäeval on fookuses krooniline neeruhaigus ja vananemine. Meie endi vananemisega kaasneb lisaks ka neerude vananemine. Kui kogu elanikkonda arvesse võttes esineb kroonilist neeruhaigust ligikaudu igal kümnendal inimesel, siis vanemaealiste hulgas on seda hoopis sagedamini.

Pärast 40. eluaastat alaneb neerufunktsioon ligikaudu ühe protsendi võrra aastas ja juba üle 65 aasta vanustel inimestel on igal neljandal naisel ja igal viiendal mehel erineva raskusega krooniline neeruhaigus.

Eesti nefroloogid kutsuvad üles elanikke ja arste mõõtma vererõhku, tegema uriinianalüüsi ja määrama neerufunktsiooni inimestel, kellel on suurem kroonilise neeruhaiguse tekkerisk: diabeedi ja kõrgvererõhktõve haiged ning inimestel, kes on ülekaalulised, üle 50 aasta vanad, suitsetavad või kellel on perekonnas esinenud kroonilist neeruhaigust.

Rahvusvahelisel neerupäeval, 13. märtsil toimuvad telefonikonsultatsioonid kõigis kolmes Eesti neerukeskuses: Lääne Tallinna Keskhaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumis ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, kus huvilised saavad telefoni teel vestelda nefroloogiga.

Mis numbril helistada?

Nefroloogid vastavad elanike küsimustele 13. märtsil kell 12-14:

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas telefonil 617 1576

Tartu Ülikooli Kliinikumumis telefonil 7 318272, 7 318276, 7 318270

Lääne Tallinna Keskhaiglas telefonil 651 1455, 651 1450, 651 1463

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles