Peipsiääre rahvas muretseb eriarstiabi kadumise pärast

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustvee linn.
Mustvee linn. Foto: Jassu Hertsmann/

Mustvee linna ning Kasepää, Torma, Lohusuu ja Avinurme valdade rahvas kogus allkirju, et Mustvee Tervise polikliinikus jätkuksid kirurgi ja günekoloogi vastuvõtud.

Tõenäoline on, et 1. aprillist eriarstide (kirurgi ja günekoloogi) vastuvõtte enam SA Mustvee Tervise polikliinikus ei toimu, teatas SA murekirjas sotsiaalministeeriumile. Samuti ei sõlmi haigekassa asutusega taastusravi rahastamise lepingut.

Põhjusena tuuakse välja, et haigekassa poolt välja kuulutatud eriarstiabi konkursi tingimusi on väiksel asutusel väga raske täita. Pöördujate kinnitusel ei sõlmi haigekassa lepinguid, mis on eriarsti koormuse puhul väiksem kui 0,5 kohta. Jõgeva maakonna eriarstiabi ravijuhtude  miinimumiks on 1969 juhtu.

Mustvee linna, Kasepää, Torma, Lohusuu ja Avinurme valdade inimestele muutub eriarstiabi kättesaadavus oluliselt raskemaks, teatas SA oma pöördumises. Piirkonna inimesed peaksid hakkama eriarsti juurde käima Jõgeval, kuid paljud liiguksid hoopis Tartusse, sest bussiühendus on märgatavalt  parem. Avinurme valla elanikel puuduvat bussiühendus Jõgevaga täielikult, mistõttu nemad peaksid eriarstiabi saamiseks sõitma Rakverre või Tartu.

Kui Mustveelt kaob ära eriarstiabi, siis on SA enda kinnitusel sunnitud sulgema ka röntgenikabineti ja laboratooriumi. «Jäävad küll perearstid, kuid majanduslikult ei ole otstarbekas laborit ja röntgenit ainult perearstide tarbeks ülal pidada. See tähendab, et kui haige läheb perearsti juurde ja arst määrab talle röntgenipildi tegemise või analüüsid, siis tuleb tal  selleks Jõgevale või Tartusse sõita ja pärast perearsti visiidile tagasi tulla,» seisab pöördumises.

Pöördumisele on kirjutasid alla SA Mustvee Tervis juhatuse liige Petro Babjak, nõukogu esimees Pavel Kostromin, Kasepää vallavanem, Avinurme vallavalitsuse sotsiaalnõunik, Lohusuu vallavanem, Torma valla esindaja ja Mustvee linnapea. Toetuse avaldamiseks andis allkirja ligi 1000 inimest.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on haigekassa konkurss hetkel veel käimas ning lepinguid pole ka veel sõlmitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles