Kuidas valida pomelot?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerge salat pomeloga
Kerge salat pomeloga Foto: Jaan Heinmaa

Ehkki pomelo tipphooaeg on novembrist veebruarini, pakuvad poed seda hapukat vilja jätkuvalt.

Kuidas pomelo valikuga mitte alt minna? Rimi puu- ja köögivilja kategooriagrupi juht Kaire Roosi ütles, et osteks tuleks valida tugev vili, mis tundub olevat oma suuruse kohta raske. «Näiteks võib kaupluses võrrelda samas suuruses pomeloid ja nende hulgast valida raskeim.»

Ta lisas, et pehmed pomelod võiks pigem ostmata jätta.

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu soovitas aga juhul, kui on soov pomelot kohe süüa, valida võimalikult kollase koorega vili. «Rohelise või osaliselt rohelise koorega vili ei ole veel päris valmis,» nentis ta.

Kui pomelot on plaanis säilitada mitu päeva, soovitab Roosi hoida seda külmkapis.

Pomelot süüakse nii toorelt kui kasutatakse salatites, mahlades, moosides ja kastmetes. Pomelo viljaliha on magus, värske ja kergelt hapukas, meenutades veidi greipi, ent sellel puudub greibile omane mõrkjas maitse.

Vilja paksu lõhnavat koort on kerge eemaldada ning see võib olla nii kollaka, roheka kui ka roosa varjundiga. Pomelo on C-vitamiini ja kaaliumi allikas ning tuntud kui seedimise hõlbustaja.

Pomelot on Aasias kasvatatud aastatuhandeid ning see on kõrgelt hinnatud puuvili sellistes riikides nagu Hiina, Indoneesia ja Tai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles