Mõne aasta pärast lõppeb mobiililaadijate segadus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodetavasti on juba lähiaastatel mobiilidel ühesugused laadijad.
Loodetavasti on juba lähiaastatel mobiilidel ühesugused laadijad. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Europarlament kiitis heaks raadioseadmete direktiivi muudatuste eelnõu, mille alusel tuleks välja töötada ühtsed laadijad kõigile ELis müüdavatele mobiiltelefonidele.

Muudatuste osas on juba saavutatud kokkulepe ELi liikmesriikidega, teatas Euroopa Parlament. Parlamendi toetuse saanud eelnõu tuleb veel ametlikult heaks kiita ELi Nõukogu poolt. Liikmesriigid peavad uued reeglid jõustama kahe aasta jooksul, tootjatel on sellest hetkest uute nõuete täitmiseks veel aasta.

 Direktiivi eelnõu sätestab ühtsed reeglid raadioseadmete, sh mobiiltelefonide ja modemite turule viimiseks. Muudatuste eesmärk on kaasajastada reegleid võttes arvesse erinevate uute raadioseadmete hulka.

 Europarlamendi poolt sisse viidud muudatuste kohaselt tuleks teatavatesse kategooriatesse kuuluvad raadioseadmed konstrueerida selliselt, et neil oleks  koostalitlusvõime ühtsete laadijatega. Samas jääb vastuvõetud teksti kohaselt Euroopa Komisjoni otsustada, millised raadioseadmed sellele nõudele peavad vastama.

Parlament toetas samuti sätteid, mis annaksid ametivõimudele lisavahendid järelevalve teostamiseks, et tuvastada tooteid, mis ei vasta parandatud ohutusnõuetele. Kasutades liikmesriikide poolt edastatavat infot, selgitab Euroopa Komisjon välja millised raadioseadmete kategooriad tuleb enne turule laskmist registreerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles