Lugeja küsib: kuidas selgeks teha, kas sõidukiirust mõõdeti mõjualas või väljaspool seda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruspiirang
Kiiruspiirang Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

«Politsei mõõtis kiirust 70 märgi mõjualast väljas, 150 m eemalt, rahvakeeli laseriga. Kas minu kiirus fikseeriti enne mõjuala või peale seda? Väideti, et ületasin kiirust 70 alas 88 km/h, aga kas neil on selline õigus nii kaugelt mõõta asulavälisel teel? See juhtus Tallinna ringteel Jüri ringist Lagedi poole Rae Jüri ristil. Patrull asus ristmikust Lagedi poole Vaskjala Ülemiste kanali juures,» kirjutab lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroo Sirk ja Saareväli.

Õigusaktid ei sätesta, kui kaugel peab kiirust mõõtev järelevalvetöötaja asuma mõõdetavast objektist. See on iga kord fakti küsimus ja kauguse mõju mõõtetulemuse usaldusväärsusele hinnatakse tõendite hindamise käigus. Samas saan öelda, et 150 m ei ole iseenesest selline kaugus, mis teeks sõiduki kiiruse fikseerimise võimatuks. Lasermõõtja fikseerib koos kiirusega ka kauguse mõõdetava objektini, mistõttu saab sõiduki asukoha kiiruse fikseerimise hetkel hõlpsasti välja arvutada, kui on teada mõõtja asukoht. Sellest tulenevalt saab teha ka järeldusi selles osas, millises kiirusepiirangu alas sõiduk kiiruse fikseerimisel asus.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles