Uuring: ravimite määramisel ei arvestata kõigi haigustega

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolm neljast ameerika vanurist põeb enam kui ühte kroonilist haigust ning enam kui 20% neist kirjutatakse ühe häda vastu välja ravimit, mis muudab teise haiguse hullemaks, selgus USA uuringust.

Ühes esimeses uuringus, mis selles vallas tehti, leiti, et 22,6% uuringus osalejatest sai vähemalt üht ravimit, mis halvendas teist haigusseisundit, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee. Vaid 16% juhtudest muudeti probleemi ilmnedes ravi.

Uuringus osales 5815 inimest vanuses üle 65 aasta ning see viidi läbi aastatel 2007-2009.

Ekspertide sõnul on see meditsiinis tavapärane olukord, kuid kuna puudub piisav informatsioon, kuidas olukorda lahendada, ei jäeta ka ühtki n-ö konkureerivatest ravimitest välja kirjutamata.

Uurijad tõid välja, et ravimisoovitused kalduvad olema fokuseeritud ühele haigusele korraga ning paljudel juhtudel lähtuvad ka meedikud ravimeid määrates vaid ühest probleemist.

Uurijate arvates ravitakse seetõttu praegu ilmselt liiga palju erinevaid haigusseisundeid ja liiga paljude ravimitega. Mõnedel juhtudel oleks nende hinnangul õigem keskenduda vaid kõige tõsisemale tervisehädale, selle asemel, et ravida kõiki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles