Hea une nimel

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilkupüüdev: erksavärviline Luhta voodipesu loob rõõmsa meeleolu.
Pilkupüüdev: erksavärviline Luhta voodipesu loob rõõmsa meeleolu. Foto: Liis Treimann

Kuna ligi kolmandiku oma elust veedame me magades, tuleks magamistoa kujundusele ja eriti voodile suurt tähelepanu pöörata.

Elutuba, kabinet ja sageli ka köök on külalistele avatud ruumid, magamistuba aga tavaliselt mõnus omaette olemise koht, kus algavad ja lõpevad meie päevad. Sisearhitekt Ilona Põldme sõnul võiks magamistuba olla mitte ainult õdus ja kena, vaid ka loodussõbralike materjalidega viimistletud. Põldme lisas, et eriti Põhjamaades on kombeks kujundada magamisruum rahulikes ja heledates toonides, väheste detailide ja hämara valgusega.

Et aga inimeste soovid ja maitsed on erinevad, tasub magamistoa puhul ennekõike lähtuda sellest, et seal saaks ennast mugavalt tunda ja hästi välja puhata.

Esikohal magamisase

Kõige tähtsam mööbliese magamistoas on teadagi voodi, õigemini selle mugav ja tervislik madrats. Parimaks peetakse vedrumadratseid, mille vedrustus on tehtud magaja kaalu arvestades.

Paljudes kodudes jäetaksegi magamistoa ainsaks mööbliesemeks uhke voodi, mida siis ilmestavad padjad, päevatekk ja teised tekstiilid. Sel juhul tuleks hästi läbi mõelda, kas paigutada riidekapp üldse mujale või eraldada suuremast magamistoast osa garderoobiks. Võimalusel võib riietumistoa sisse seada ka väiksesse eesruumi või koridori, ideaalis võiks see koht olla magamistoa või vannitoa lähedal.

Kuna magamistoas riietutakse, seatakse soengut vms, on sinna kindlasti peeglit tarvis. Avaramas toas võiks olla korralik tugitool, kus saab raamatut lugeda või lihtsalt mõtiskleda ja/või muusikat kuulata.

Rahustav meeleolu

Magamistuppa sobivad hästi puitpõrand, pabertapeet, lubivärv jm looduslikud materjalid. Suurt rõhku tasub panna valgustusele – kuigi sageli arvatakse, et magamistuba on eelkõige hämara ja õdusa valgusega paik, on koristamiseks ja ka rõivastumiseks vajalik ka üldvalgus. Magamistoa lae-, seina-, põranda- ja laualambid võiksid olla timmerdatavad, siis on alati võimalus eredat valgust hämaramaks keerata või vastupidi. Need, keda (välis)valgus ei lase uinuda, peaksid akende ette panema läbipaistmatust materjalist kardinad, rulood vms katted.

Ehedad villased, puuvillased jt looduslikest kiududest vaibad on jala all eriti mõnusad ning samas summutavad ka heli. Hea une ja ilusate unenägude tulekule aitavad kaasa kohevad suletekid, villased pleedid jms. Voodipesukomplekte valides tasub materjalidest eelistada lina, puuvilla, satiini, siidi või talvisel ajal sooja flanelli, arvestades samal ajal kogu ruumi tonaalsusega.

Nagu nähtub seda artiklit illustreerivatelt Soome elamumessil tehtud fotodelt, võib magamistuppa sättida meelerahu soodustavaid maale, looduspilte, pisiplastikat, toataimi jms.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles