Grippi nakatunutel ei tarvitse sümptomeid olla

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii gripi kui COVID-19 puhul võivad tervetel inimestel olla väga kerged sümptomid: kerge köha ja nohu, kurguvalu.
Nii gripi kui COVID-19 puhul võivad tervetel inimestel olla väga kerged sümptomid: kerge köha ja nohu, kurguvalu. Foto: Elmo Riig

Uue uuringu põhjal ei avaldu kolmel neljandikul hooajalise ja ka seagripiga nakatunud inimestest mingeid sümptomeid.

Uurijad analüüsisid andmeid, mis olid kogutud talviste gripihooaegade jooksul Inglismaal 2006-2011 aastatel, kirjutab ERR teadusportaal.

Ajakirjas The Lancet Respiratory Medicine avaldatud uuringust selgus, et 18 protsenti vaktsineerimata inimestest nakatus gripiviirusega, kuid siiski vaid 23 protsendil nakatunutest avaldusid gripi sümptomid ning neist vaid 17 protsenti pöördus arsti poole.

Uuring rõhutab, et toetudes vaid perearsti visiitidele gripiga seotud haigestumiste osas, jääb nakatumiste ulatus oluliselt alahinnatuks ning talvise gripihooaja nakatumiste määr oli tegelikult koguni 22 korda kõrgem kui standardmeetoditel hinnatud arvukus.

Samuti selgus, et grippi nakatunud inimesed, kes omavad vaid leebeid haigusnähte või sedagi mitte, võivad mängida gripi levikus peamist rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles