Päästeameti kontroll vallandas suitsuandurite ostupaanika

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur.
Suitsuandur. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Paljud koduomanikud jooksid poodi suitsuandureid ostma pärast päästeameti lubadust trahvida neid, kel need puuduvad.

Päästeamet kontrollib sel kuul eluhoonetes suitsuanduri olemasolu ning vajadusel karistatakse anduri paigaldamata jätmise eest rahatrahviga kuni 1200 eurot.

Seoses tuleohutuskontrolli büroo reidiga kodudesse kolmekordistus Tamrexis suitsuandurite läbimüük, kinnitas ettevõtte personali- ja kommunikatsioonispetsialist Diana Karmo.

Ehkki tema sõnul on praeguse tormijooksu suure tõenäosusega põhjustanud just trahvihirm, võidavad sellest lõppude lõpuks kõik.

«Eesti kodudes ei ole tuleohutusega asjad siiski veel päris korras,» nentis Karmo. «Paraku on üks osa inimesi, kes täidab reegleid põhjusel, et need on head, teine osa täidab seetõttu, et reegel kehtestati, kolmas osa täidab reeglit ainult siis, kui on oht saada karistada ning siis jääb veel seltskond inimesi, kes põhimõtteliselt ühtegi reeglit ei täida, ka pärast korduvaid karistusi mitte,» rääkis ta.

Karmo sõnul on siiski väga paljud kodud varustatud mitte ainult mitmete suitsuanduritega, vaid ka tulekustutiga, ehkki viimast pole veel seaduseks kirjutatud.

Tamrexi suitsuandurite hinnad jäävad vahemikku 10-27 eurot. Kõige enam ostetakse 14-euroseid suitsuandureid.

Bauhofi turundusspetsialisti Mariel Eliste sõnul on suitsuandurite müük Bauhofis võrreldes eelmise kuuga kasvanud kaks korda. Eelmise aasta märtsiga võrreldes on Bauhof neid müünud üle viie korra rohkem.

«Kõige märgatavamalt on suitsuandurite müük kasvanud Haapsalu Bauhofis, kust on poole märtsi jooksul soetatud üle kümne korra rohkem suitsuandureid kui veebruaris,» nentis Eliste.

Bauhof on pidanud suitsuandureid ka juurde tellima. Rohkem eelistatakse Eliste sõnul soodsama hinnaklassi andureid.

Espaki kauplustes on suitsuandurite müük võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud kaks ja pool korda. Enim ostetakse odavamaid, kuid ka värvilised ja kallimad, mida annab paremini ümbritseva disainiga sobitada, leiavad üha rohkem poolehoidu.

Ehituse ABC ostudirektor Urmas Truusa sõnas, et üldjuhul on ikka nii, et reklaam ja uudised mõjutavad müüki päris palju. Siiski pole tema sõnul viimasel ajal suitsuandurite müügis suurt kasvu olnud.

Päästeamet tuletab ka meelde, et aeg on kontrollida suitsuanduri töökorda. Piisab, kui vajutada mõneks sekundiks testnupp alla. Kui andur selle peale piiksu teeb, on kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles