Tigudest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigu
Tigu Foto: Helen

Sel aastal on meie aias uued elanikud - teod. Ühel päeval lihtsalt olid kõik kohad neid täis. Huvitav, kas neile oli siis tõesti möödunud talv soodne paljunemiseks? Ja kust nad üldse tulid? Meil ei ole väga viljakas ja lopsakas maa, ei ole niiskeid tihnikuid ega kõrget muru (liiva peal ju eriti midagi kasvada ei taha), aga siin nad igal juhul nüüd on.

Tigusid on nii hostade juures kui pojengi peal, piibelehtede peal ning maasikate juures, karusmarja põõsas ja rabarberi lehtedel ja isegi tulbi õie sees oli üks.

Lugesin internetist, et kui klaaspurk õllega maasse kaevata, siis õlle lõhn pidi neid purki meelitama ja siis nö uputama. Aga terve aed klaaspurke maasse täis kaevata on ka kuidagi imelik. Ja ma olen üsna kindel, et koer joob selle õlle sealt enne ära, kui ükski tigu sellest haisu ninna saab.

Ka on nende hävitamiseks olemas mingid graanulid ja mürgid. Neid aga eriti kasutada ei tahaks, sest eks see mürk imbub ka maasse ja marju, mis seal samas maas kasvavad, me ju sööme.

Kõige tõhusamalt pidid neid hävitama hoopis kanad, aga kardan, et selle kohta on jälle linnas elades mingid reeglid. Muidu oleks ju tore, kui kanad aias ringi tatsaks. Aaaa õigus - meil on ju koer. Talle ka muidugi kindlasti hirmsasti "meeldiks" kanad ;-).

Nii et arvatavasti pean neid lihtsalt hakkama käsitsi ükshaaval kokku korjama ja siis....maha matma? Katki ei saa ju teha, ta on kole loom küll, aga elab ju. Või äkki korjan kokku ja viin metsa tiiki metspartidele maiustamiseks? See tundub kuidagi vähem hirmus. Ei tea, kas neile nad maitseks?

Sipelgad ja muud kahjurid (lehetäid näiteks) on sel aastal jälle kuidagi palju tagasihoidlikumad. See, et sipelgad pojengi peal käivad, pidavat tõesti olema selleset, et neile see pojengi nektar hirmsasti meeldib. Mujal ma neid veel näinud ei olegi.

Heleni aed asub siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles