Kõrvakuulmise kaotanud töötaja sai kohtuvõidu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VGK Ojamaa põlevkivi kaevandus.
VGK Ojamaa põlevkivi kaevandus. Foto: Liis Treimann

Kohus mõistis Eesti Energia Kaevandustelt ettevõtte endise töötaja kasuks välja kopsaka hüvitise, kuna pidas tõendatuks, et aastaid müra keskel töötamine halvendas töötaja kuulmist.

35 aastat kaevandusettevõttes töötanud Aleksandr vabastati töölt 2012. aasta suvel töölepinguseaduse paragrahvi alusel, mis puudutab terviseseisundit ja töövõime langust, kirjutab Põhjarannik.

Sama aasta detsembris esitas mees kohtule hagi Eesti Energia Kaevanduste (EEK) vastu, nõudes tervise halvenemisega tekitatud kahju hüvitamist. Aleksandril tuvastati müratekkene kuulmise langus ning kutsehaigusest tingitud osaline töövõime vähenemine.

EEK hagi ei tunnistanud, vaid väitis, et Aleksandri tervisliku seisundi halvenemine võib olla hoopis tingitud ealistest iseärasustest ja vähesest hoolimisest oma tervisest, pealegi polevat mees tõendanud oma elukvaliteedi halvenemist.

Kohus leidis, et EEK on jätnud täitmata oma otsesed kohustused töökeskkonna ohutuse tagamisel ega ole mõõtmiste teel tuvastanud tegelikku mürafooni, milles Aleksandr iga päev töötama pidi.

Kohus ei pidanud asjakohaseks EEK väiteid, et kuulmislangust esineb harva ning seetõttu on risk madal ja kutsehaiguse põhjustab pigem konkreetse töötaja organismi eripära. Maakohus mõistis Aleksandri kasuks välja 697 eurot igakuist hüvitist tagasiulatuvalt alates 2012. aasta juunist. Lisaks peab EEK maksma 6395 eurot toetust kollektiivlepingust tulenevalt ning 10 000 eurot mittevaralise kahju hüvitamiseks. Lisaks peab kaevandusettevõte kandma kohtukulud.

Sel nädalal tehtud otsus pole jõustunud ning kaevanduskontsern saab selle kuu aja jooksul ringkonnakohtus vaidlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles