Katse: kus saab Tallinnas juua kõige paremat topsikohvi?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barista Kalle Kollom.
Barista Kalle Kollom. Foto: Toomas Huik

Tegime koos barista Kalle Kollomiga ringkäigu mööda pealinna, et kindlaks teha, kus pakutakse parimat topsikohvi ja mis hinda selle eest küsitakse.

Ehkki topsikohvi hinnad muutuvad üha soolasemaks ning selle igapäevane tarbimine mõjutab rahakotti juba tuntavalt, sigineb tänavatele üha rohkem müüjaid. R-kiosk teatas mullu, et tubaka ja ajalehtede asemel on keti peamisteks müügiartikliteks nüüd kohv ja sarvesai. Stat­oili minnakse juba pikemat aega tankima peamiselt kohvijookide pärast.

Otsustasime koos barista Kalle Kollomiga mekkida müügikohtades klassikalist musta kohvi. Kalle Kollom on töötanud baristana mitmetes Tallinna kohvikutes ja koolitanud teisi. Praegu töötab ta baristana restoran-kohvikus Klaus.

Tavalist musta kohvi valmistavad ketid erinevalt. Näiteks Americano kohv tähendab seda, et esmalt valmistatakse espresso, millele valatakse kuuma vett peale. Caffé crema valmistamine käib nagu espresso valmistaminegi, ainult kohvist lastakse läbi suurem hulk vett.

Testist selgus, et üldiselt saab keskmise ja keskmisest parema tasemega kohvijooke pea kõikjalt. Kalle Kollomi silmis põrus testis täielikult vaid Hesburger ning pettumus oli ka Statoili kohv.

Musta kohvi edetabel

1. Mere pst Coffee In

Joogid valmivad käsitööna. Barista määrab jahvatuse, kohvi koguse ja temperatuuri. Ta surub jahvatatud kohvi filtrihoidjasse, samuti vahustab cappucinole piima. Kohvi crema ehk vahukiht on ühtlane ja mõnus. See näitab kvaliteedimärki. Kohv on aromaatne ja maitsev.

Kogus: 180 ml

Hind 1,35 eurot ehk 75 senti /100 ml

2. Ülemiste keskuse R-Kiosk

R-Kioski masinast haaravad kohvijooke kaasa paljud. Kohvi suhtes oleme varem kuulnud üsna vastakaid arvamusi – näiteks tegi kohviekspert Paap Pihelgas selle «Ringvaate» saates mullu pihuks ja põrmuks. Kalle Kollomi meelest on tegemist üsna hea kohviga - tummine ja jõulise maitsega. Tundub Americano kohv olevat ehk kuuma veega lahjendatud espresso, crema on seetõttu lahjem. Mõnus.

Kogus: 200 ml

Hind: 1,70 eurot ehk 85 senti / 100 ml

3. Ülemiste Coffee In

Tõestamaks, et kohvijook sõltub baristast ning ühe keti kohvikutest ei saa kunagi täpselt ühesugust jooki, külastasime veel ühte Coffee In müügipunkti. Enne kohvi joomist rikub mulje see, et lauad on räpased ja katkised. Üks kõigub nii tugevasti, et sinna topsi asetades võib kuuma kohvi sahmaka hoopis sülle saada. Kohv on siiski hästi välja tulnud – tummine ja täidlane, aga seda on topsis vähe. Siidine crema. Väärib kõrgeid punkte.

Kogus: 120 ml

Hind 1,35 eurot ehk 1,125 eurot / 100 ml

4. Ülemiste McDonald’s

Maitsel pole väga viga, kohvi maitset on tunda. Pole kohvimaitseline vesi. Meeldiv järelmekk. Ilus ja ühtlane crema. Testi odavaim kohv.

Kogus: 200 ml

Hind: 90 senti ehk 45 senti / 100 ml

5. Gourmet Coffee Jazzi autopesulas (Suur-Sõjamäe)

Kalle Kollom ei paneks Gourmet Coffeed teiste topsikohvi pakkujatega ühte patta – seal olevat väga kogenud baristad ja oma röstimiskojas röstitud kohv. Kas kohv on tõesti nii palju parem, nagu hind lubab eeldada?

Automaatmasina kohv. Uba on masinas kaua seisnud. Kohv on vesine ja lahja. Kuna musta päevakohvi juuakse palju, võiks gurmeekohvik sellesse rohkem panustada. Keskmine.

Kogus: 180 ml

Hind: 2,50 eurot ehk 1,39 eurot /100 ml

Gourmet Coffee päevakohv. Foto: Toomas Huik

6. Ahtri Olerex

Kohvi teeb Olerexis automaatmasin. Puidune ja mõru. Veidi kõrbenud aroom.

Kogus: 200 ml

Hind: 1,20 eurot ehk 60 senti / 100 ml

Olerexi kohv. Foto: Tarbija24

7. McCafe

Viru McDonald’sis asub McCafe, mida kiirtoidukett nimetab «kohvigurmaanide kogunemiskohaks». Erinevate kohvijookide valik on tõesti suurem kui tavapärases kiirtoidukohas. Küsime keskmise suurusega kohvi (väikest müügil ei ole), aga saame suure. Musta kohvi paludes serveeritakse Americano kohv ehk kuuma veega lahjendatud espressot. Espresso toimib justkui siirupina. Kollom peab kohvi veidi liiga lahjaks ja vesiseks. Nagu lahja morss, kus siirupiga on koonerdatud. Ubade jahvatus võiks olla veidi peenem. Aroom on nõrk.

Kogus: 280 ml

Hind: 2 eurot ehk 71 senti / 100 ml

8. Linnahalli Statoil

Statoil vahetas hiljuti teenindusjaamades kohvimasinad välja. 46 täisteenindusjaamast on masinad vahetamata veel 15 tanklas. Kohv on maitsetu ja vesine, kohvilaadne jook. Iseloomutu. Masina seadistamisel on ilmselt midagi viltu läinud. Kalle Kollom on siit saanud paremat rüübet. Statoilist järele uurides selgubki, et masinaga oli probleeme ja seda käidi hiljem seadistamas.

Kogus: 300 ml

Hind: 1,85 eurot ehk 62 senti / 100 ml

9. Norde Centrumi Hesburger

Kui küsida teenindajalt tavalist kohvi, on ta veidi nõutu. «Piimakohvi soovite?» küsib ta. «Ei, lihtsalt musta kohvi.» Teenindaja teeb suured silmad. Ilmselt ei tellita musta kohvi Hesburgerist just väga sageli. Ülimalt hapu ja kibe kohv. Järelmaitset pole. Seda kliendile ei pakuks. Mõnele meeldib hommikul vastikut kohvi juua, sest see äratab hästi üles. Masinaga on midagi väga valesti. Ehk on pesemata? Kohviuba on ehk liiga kaua seisnud ja ära kuivanud? Kohviuba ei tohiks masina punkris üle 12 tunni hoida, muidu uba kuivab ära. Crema on olematu. Siit ilmselt ei tellita väga sageli kohvi.

Kogus: 200 ml

Hind: 1 euro ehk 50 senti / 100 ml

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles