Tallinna tänavatel parima cappuccino otsingul

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McCafe cappuccino.
McCafe cappuccino. Foto: Tarbija24

Tarbija24 toimetus mekkis koos barista Kalle Kollomiga erinevates müügipunktides ka klassikalist cappuccino't, et teada saada, kuidas piima vahustamine on õnnestunud.

Cappuccino’s on kolmandik espressot, kolmandik kuuma piima ja kolmandik piimavahtu. Espresso on itaaliapärane kohv, mida valmistatakse espressomasinas – peeneks jahvatatud kohv pakitakse tihedalt filtrihoidjasse ehk käppa ning seejärel surutakse vesi läbi kohvi. Joogi pinnale tekib kerge pehme vahukiht.

Cappuccino edetabel

1. Gourmet Coffee Jazzi autopesulas (Suur-Sõjamäe)

Seda, et barista on kogenud, saab teada ainuüksi cappuccino’le peale vaadates – see on kaunistatud südamega. Espresso on mõnusalt happeline, aga mitte hapu. Piim on siidine. Kõik maitsed on tasakaalus, kogused on õiged – täpselt see, mida me ootame cappuccino’lt.

Kogus: 180 ml

Hind: 2,50 eurot või 1,39 eurot / 100 ml

Gourmet Coffee cappuccino. Foto: Toomas Huik

2. Ülemiste Coffee In

Barista oskab hästi piimavahtu teha, see on siidine ja magus. Espresso jahvatus võiks olla veidi peenem. Kui ubade jahvatus on liiga jäme, voolab vesi lihtsalt läbi ega võta kõike head kohvist kaasa. Espresso on veidi lahja. Piimavaht on palju ühtlasem kui teises sama keti müügipunktis.

Kogus: 200 ml

Hind: 2 eurot või 1 euro / 100 ml

3. Ülemiste R-Kiosk

Kogus: 200 ml

Hind: 1,70 eurot või 85 senti / 100 ml

Espresso on siin väga huvitav. Ilmselt on rohkem kofeiini, kuna kasutatakse julgemalt robusta kohviuba, mida on lisatud araabika ubadele. See annab espressole tugevama ja jõulisema maitse. Julgem katsetus.

4. Ahtri Olerex

Automaatmasina kohta korralik jook. Vahtu võiks olla veidi rohkem, aga konsistents on meeldiv. Aurutatud piim on joogi magusaks muutnud. Suhkrut ei pea lisama ka suurem maiasmokk.

Kogus: 200 ml

Hind: 1,20 eurot või 60 senti / 100 ml

5. Mere pst Coffee In

Espresso on hea ja tummine. Piima vahustamisega on liiga hoogu mindud. Barista on piima liiga vahtu ajanud ja vahukiht on väga suur. Pärast espresso joomist jääb topsi suurel hulgal vahtu.

Kogus: 200 ml

Hind: 2 eurot või 1 euro / 100 ml

Coffee In (Mere pst) cappuccino. Foto: Tarbija24

6. Viru tänava McDonald's

Proovisime cappuccino’t nii Ülemiste keskuse kui ka Viru tänava McDonald’sis, kuna Kollomi sõnul on nendes kohtades erinevad masinad – Viru tänaval on masin uuem. Vahu konsistents on sarnane McCafega, aga jook on veidi liiga kuum ja kõrvetab keelt. Espresso on tummine, kohvi maitset on rohkem tunda. Hea kohvi aroom.

Kogus: 200 ml

Hind: 90 senti või 45 senti/100ml

7. Viru tänava McDonald’si McCafe

Esmalt märkab Kalle Kollom, et kohvimasin on piimane ning piimakannul kuivanud plekid. «Barista peaks pärast iga kohvivalmistamist automaati puhastama ja kannu pesema,» manitseb ta. Barista vahustabki siin ainult piima, ülejäänu teeb masin. Ilma kliendi soovi küsimata kaunistab barista cappuccino šokolaadiga. Kollomi meelest on jook nüüd rikutud, sest šokolaad klassikalise cappuccino peale ei käi. «Barista võiks ikka küsida, kas klient soovib lisandit või mitte. Muidu tuleb pidevalt jälgida, mida barista teeb, et tabada hetke, kui ta hakkab midagi lisama,» nentis Kollom. Cappuccino vaht on meeldivalt siidine. Joogi kuumus on õige, ei kõrveta end esimese lonksuga ära. Espresso võiks olla natuke täidlasem – jahvatus peaks olema veidi peenem. Piima on natukene liiga palju, meenutab rohkem caffè latte’t. Midagi neile, kes armastavad piimast ja magusat jooki.

Kogus: 340 ml

Hind: 2,20 eurot või 65 senti / 100 ml

McCafe cappuccino. Foto: Tarbija24

8. Ülemiste McDonald’s

Vaht on mulline ja karm, seda on topsist raske kätte saada. Üsna vesine ja maitsetu espresso.

Kogus: 200 ml

Hind: 90 senti või 45 senti / 100 ml

9. Linnahalli Statoil

Jutud suurepärasest piimavahust on jõudnud ka baristadeni, kes siidist vahtu igapäevatöös taga ajavad. Piimavaht on ideaalne – siidine ja ühtlase konsistentsiga. Piimavahu tarbime ära koos espressoga, see ei jää topsi põhja. Espresso ei ole hea – kõrbenud maitsega. Masina seadistamisel on ilmselt midagi viltu läinud. Kalle Kollom on siit saanud paremat rüübet. Statoilist järele uurides selgubki, et masinaga oli probleeme ja seda käidi hiljem seadistamas. Meeskond palus meil küll testi korrata, kuid kahjuks ei olnud see võimalik.

Kogus: 250 ml

Hind: 1,85 või 74 senti / 100 ml

10. Norde Centrumi Hesburger

Siin hoitakse vist kohvi pealt kokku. Ikka väga lahja. Masin on seadistatud nii, et kohvi gramm oleks väga väike. Kibe espresso.

Kogus: 200 ml

Hind: 1 euro või 50 senti / 100 ml

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles