Müra toob tüli majja

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kõrgetest kontsadest võib naabritega tüli tekkida.
Ka kõrgetest kontsadest võib naabritega tüli tekkida. Foto: SCANPIX

Muruniitmine pühapäeva õhtul, varahommikul pärast ööklubist koju jõudmist muusika mürtsuga mängima – just sellised sageli ette tulevad olukorrad ajavad naabreid  kõige enam tülli.

Saksamaal läbi viidud uuringust selgus, et müra on naabrite vaheliste lahkhelide põhipõhjuseks, kirjutab Bild. 1000 küsitluses osalenust pea iga teine oli kannatanud naabrite tekitatud müra käes. Lisaks mürale häirivad kaaskondlasi räpakus, prügi maha viskamine  ja lemmikloomad. Iga kümnes naabritega tülli pööranu otsib abi kohtust.

Mõned näited Saksamaa kohtupraktikast
Kõrged kontsad pole lubatud

Hamburgi maakohus otsustas, et naabrid ei pea taluma lärmi, mis tekib kõrgete kontsadega käimisel vana korteri plaat- ja laminaatpõrandal. Seda juhul, kui müra ületab 63 dB.


Papagoi võib häälitseda kuni kaks tundi päevas

Põhimõtteliselt peavad naabrid linnulaulu taluma. Aga see ei kehti juhul, kui papagoid ei hoita puuris. Nende laul erineb kohalike lindude omast ja seetõttu ei pea seda lõputult taluma. Hannoveri kohus leidis, et naabrid ei pea taluma papagoi laulu rohkem kui kaks tundi päevas. Kuidas lindu vaigistada, on omaniku mure.

Bändiproov keldris

Üürnikel lubati kaks korda nädalas kella 18 kuni 20 teha keldris proovi, juhul kui müra pole suur. Kohus leidis, et see on lubatud, kui keldriaknad pannakse kinni.

Norskamine vaikses kohas

Üürnik kurtis, et ei saa nö vaikses piirkonnas elada, kuna tema vanas majas asuvasse elamisse kostab naabri norskamine. Bonni ringkonnakohus leidis, et mõiste vaikne piirkond käib tänavamüra, mitte maja seest kostva müra kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles