Mis vahe on jahutatud ja külmutatud linnulihal?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poodides müügil oleva linnuliha valiku hulgast leiab nii jahutatud kui ka külmutatud tooteid. Mille poolest need erinevad, selgitab  Rannamõisa brändijuht David Pärnamets.

«Kümme aastat tagasi langetasid ostjad leti ees valiku külmutatud liha kasuks, kuid nüüd valitakse teadlikult jahutatud linnuliha,» rääkis Rannamõisa brändijuht David Pärnamets. Ta selgitas, et jahutatud linnuliha on tervislik valik toidulauale, kuna see on külmutatud lihast toitainerikkam. «Külmutamine kahjustab liha kvaliteeti, aga jahutatud toote puhul kvaliteet säilib,» rääkis ta.

Jahutatud linnuliha on värske säilitusaineteta liha, mis on suhteliselt lühikese säilivusajaga. Kuue- kuni seitsmepäevane realiseerimisaeg on saavutatud tänu nüüdisaegsele tehnoloogiale, kus linnuliha jahutatakse õhuga maha ja kogu protsessi vältel püsib toote temperatuur nulli kuni +2 kraadi vahel.

Külmutatud linnuliha toiteväärtus on väikesem kui jahutatud lihal. Külmutamine kahjustab liha kvaliteeti, kuna protsessi käigus kahjustub rakuehitus.  Liha külmutamisel ja uuesti ülessulatamisel kaotab liha suure osa ka oma maitseomadustest − liha muutub kuivaks ja väheneb selle toiteväärtus. Seetõttu on raskem roogade valmistamisel saavutada ka sama maitsvat lõpptulemust kui jahutatud linnuliha puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles