Ka lapsi ohustab treeningusõltuvus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps peab treeningutest puhkama.
Laps peab treeningutest puhkama. Foto: Panther Media/Scanpix

Liiga aktiivne treenimine põhjustab alla 10-aastastele lastele probleeme, mille märkidesse tuleks väga tõsiselt suhtuda.

Joonas on alati olnud üsna sportlik laps. Vanemad viisid ta juba 5-aastasena trenni. Poiss oli pärast treeningut energiline, kirjutab Ilta Sanomat. Kooli minnes hakkas poiss käima korvpallitrennis, millele ta end pühendas täielikult. Poiss tegi iga päev trenni.

Kui laps sai 10-aastaseks, siis tabas teda pidev väsimus ja palavik. Ette tuli võtta visiit arstile. Selgus, et terviseprobleemid tingis liigne väsimus. Kuna kehale puhkust ei antud, siis sümptomid süvenesid, kinnitas spordiarst Pippa Laukka.

Nii tuli lapsele kehtestada kaheks kuuks spordikeeld.

Joonas ei ole erand. Tema suguseid üliaktiivseid laps on Soome täis. «See on väga kuum teema,» kinnitas Helsingi jalgpalliklubi mänedžer Juuso Muurinen. Lapsed käivad igapäevaselt mitmetes erinevates trennides. Osa peavad pingele vastu, teised väsivad. See kajastub suhtumises – laps ei pruugi enam oma varasemast hobist üldse huvitatud olla.

Treeneritel ja lapsevanematel on oluline ülesanne õigel ajal ohusignaale märgata ning lapsele puhkust pakkuda.

Pippa Laukka toonitab, et kehale tuleb anda aega puhkuseks. Ületreening võib aga põhjustada stressi, vigastusi, ärevust ja isegi depressiooni. Samuti võib märgiks olla üldine väsimus ja energiapuudus.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles