Postiljonid on hädas e-poodidest tellitud kaubaga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaistest e-poodidest tuleb kaup enamasti tähtmaksikirjadena.
Välismaistest e-poodidest tuleb kaup enamasti tähtmaksikirjadena. Foto: Peeter Langovits

Eesti Post kärbiks rahvusvaheliste tähtmaksikirjade mõõtmeid, mille puhul peab postiljon saadetise allkirja vastu kätte toimetama. Postifirma kinnitusel on see vajalik, sest kirjakandjad olevat raskete ja suuremõõtmeliste pakkide tõttu koormatud.

Mullu piirati riigisiseste maksikirjade suurimaid lubatud mõõtmeid, mis on täna 230 x 330 x 20 mm. Suuremad saadetised toimetatakse saajale pakiautomaadi või muude kanalite kaudu.

Rahvusvaheliste maksikirjade mõõtmed on reguleeritud rahvusvahelise standardiga ja need on hetkel suuremad kui siseriikliku saadetiste puhul. Näiteks pikkus + laius + paksus kokku võib olla 900 mm. Samas ei ole rahvusvaheliselt reguleeritud saadetiste kättetoimetamise viisid ja tingimused. Postifirma hinnangul võiks kirjakandja poolt kättetoimetatud saadetiste mõõtmed olla sama suured nagu täna on siseriiklikud maksikirjad. Suuremad saadetised saaks kätte pakiautomaadist või näiteks postkontorist.

Kliendid kurdavad

Kuna e-poodidest tellimine on saanud populaarseks ja välismaalt tuleb suur hulk maksikirjadena saabuvaid saadetisi kohale korraga, siis võib Eesti Posti postiteenuste divisjoni juhi Kaido Padari kinnitusel juhtuda, et kirjakandja peab ühel päeval kaasas kandma 15 kuni 20 maksikirja, mille kogukaal võib ulatuda 20-30 kiloni.

«Selline laiali kandmine on keeruline kirjakandjale, kes liigub rattaga või jalgsi,» selgitas Padar, kelle sõnul tellitakse sageli tähitud maksikirjadena üsna raskeid esemeid. Tähitud maksikirjade puhul on vajalik teha saaja aadressile  saadetise väljastuskatse ja saadetis antakse üle allkirja vastu.

Teistes riikides on selliseid olukordi Padari sõnul lahendatud nii, et raskemad saadetised ning need, mis mõõtmetelt ei mahu postkastidesse, suunatakse väljastamiseks pakiautomaatidesse või näiteks postiasutustesse.

Sellist muudatust plaanib ka Eesti Post, kes asub seda lähiajal arutama konkurentsiametiga. Ameti avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits kinnitas, et ametile on laekunud mitmeid kaebusi tarbijatelt, kellele ei ole tähtmaksikirju kätte toimetatud, kuigi nad väidavad, et olnud kodus. «Kättetoimetamise asemel on neile postkasti  jäetud teade, mille alusel väljastatakse saadetis teatel kirjas olevast postiasutusest,» lisas Uulits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles