Lõunamaa puuviljast saab šiki taime

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljaseemned võib äraviskamise asemel hoopis mulda pista.
Puuviljaseemned võib äraviskamise asemel hoopis mulda pista. Foto: Peeter Langovits

Kuigi kodustes tingimustes ei pruugi enamik eksootilisi taimi viljuma hakata, saab neist vähemalt efektse toataime.

«Puuviljaseemned võib äraviskamise asemel hoopis mulda torgata ja seejärel hakata põnevusega taime arenemist jälgima,» ütles Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Astrid Lepik.

Tubastes tingimustes võib katsetada näiteks soojalembeste tsitruseliste, mango-, avokaado- ja granaadipuuga. Potti saab kasvama pista ka ananassi. Nüüd on selleks just õige aeg!

Taimede hea kasvu tagavad õiged kasvutingimused. Kui kevadel taim tärkab ja suvel tublisti kasvab, siis talvel võib tema jaoks toas olla kas liiga soe või nappida valgust. «Kui kasutada taimelampe, taimele sobiva suurusega potti ja mullasegu ning vajadusel jahedamat toanurka, siis võib kõik õnnestuda,» innustas Lepiku kolleeg Annela Nõmmik.

Hobikasvatajate südame on võitnud tsitruselised, kuid aina enam üritatakse kasvatada ananassi ja kohvipuud. Lepikult on rohkem nõu küsitud sidrunipuu kohta. Viimane vajab talvel veidi jahedamat kohta, kuid tihti seda ei teata.

Foto: Peeter Langovits

Üldiselt on menukat sidrunipuud võrreldes teiste tsitruselistega kergem kasvama saada, kuid Lepiku kinnitusel on temal endal õnnestunud ka mandariini-, apelsini- ja greibipuu kasvatamine. «Seeme peab olema korralik, selline ilus, suur ja terve. Soovitatav oleks see kohe mulda pista, mitte lasta ära kuivada,» õpetas ta.

Et kindlustada hea idanevus ja tugevad tõusmed, soovitabki Lepik valida kõige suuremad seemned küpsetelt viljadelt. Seemned võiks külvata kohe, sest mida kuivemaks need muutuvad, seda halvemini idanevad.

Foto: Peeter Langovits

Sagedasti kipuvad hobikasvatajad oma taimi üle kastma. «Korraks kuivale jäänud taim kastetakse edaspidi hirmuga üle. Kord juba kahjustunud juured ei suuda aga liigniiskes keskkonnas enam normaalselt funktsioneerida ja taim on hukule määratud,» tõdes Lepik, kelle sõnul ei taha mitte ükski taim läbivettimist.

Levinud viga on veel see, et seemnete külvamisel kasutatakse liiga rammusat mulda. Eksitakse ka sellega, et torgatakse seeme kas liiga sügavale või vastupidi – jäetakse liiga pinnale. Iga taime puhul kehtivad oma reeglid, millega peab enne kasvatama hakkamist lähemalt tutvuma.

Nõmmiku sõnul ei arvestata tihti sellega, et talvel rõduust paotades saab läheduses olev taim külma, hullemal juhul on külmakahjustused nii suured, et taim vajub laiali kui sült. Tavaliselt teda siis enam päästa ei anna.

Lepik rõhutas, et esimeste tõusmete ilmumiseni kulub palju aega, vahel koguni mitu kuud. Seetõttu tuleb varuda kannatust ja mitte kippuda uudishimust näppe mulda pistma.

Kärsitumatele soovitab Nõmmik proovida kasvatada ananassi, mida saab samuti edukalt aknalaual kasvatada. Kevad on ananassi kasvama panemiseks õige aeg, sest soojust ja valgust on juba rohkem. Viljumiseni kulub küll kolm kuni viis aastat, kuid senikaua pakub ananass oma dekoratiivsete lehtedega rohkelt silmailu.

Vaatamata aeganõudvale taimekasvatamisele, mis ei tarvitse igakord õnnestuda, julgustas Lepik igal juhul erinevate puuviljaseemnetega proovima. «Iga kogemus on väärt!»

Lepik ja Nõmmik jagavad näpunäiteid, kuidas eksootilisi taimi kasvatada.


Mangopuu

Kuidas külvata? Hõõruge mango seeme näiteks liivapaberiga puhtaks. Jätke seemne umbes kaheks nädalaks vette ligunema ning vahetage iga päev vett. Toatemperatuur peaks olema umbes 30 kraadi. Pärast seemne leotamist pange see kolme sentimeetri sügavusele mulda ja asetage poti ümber kilekott.

Kui kaua läheb? Eelnevalt töödeldud seeme peaks idanema kuu ajaga. Pärast tärkamist eemaldage kott ja asetage taimehakatis valgesse kohta. Mango õitseb ja viljub kord aastas ja see kestab kuu aega.

Millised on kasvutingimused? Mango tahab võimalikult valget kohta, ei pelga ka otsest päikesevalgust. Toatemperatuur võiks olla 24–27 kraadi, eriti esimestel eluaastatel. Õitsemise ajal hoidke mangopuud võimalusel öösiti jahedamas kohas.




Tsitruselised

Kuidas külvata? Valige suured ja ilusad seemned ning peske toasooja veega puhtaks. Seemned külvake mullaga täidetud potti umbes 2-3 cm sügavusele. Niiskuse hoidmiseks katke pott kile, klaasi või tagurpidi keeratud pooliku plastpudeliga. Pott asetage sooja kohta, soovitatav toatemperatuur 20–25 kraadi. Kui seemned on tärganud, eemaldage kate ja asetage pott valgesse kohta.

Kui kaua läheb? Tsitruseliste seemned hakkavad idanema paari nädala kuni poolteise kuu jooksul. Kui taimedel on juba kolm-neli lehte, istutage nad eraldi pottidesse. Istutusmuld võiks olla nõrgalt happeline. Õitsema ja viljuma hakkab sidrunipuu alles 10–15 aasta pärast, kuid rohke väetamisega võib tulemusi näha varem. Noori taimi istutatakse ümber igal kevadel, vanemaid kui 5-aastaseid aga kahe-kolme aasta järel.

Millised on kasvutingimused? Tsitruselistele sobib õhurikas ja valge kasvukoht. Sobivaim temperatuur on umbes 20 kraadi, talvel veidi madalam. Suvisel kasvuperioodil kastke regulaarselt, kuiva õhu korral piserdage pehme veega. Talvel kastke vähem, kuid jälgige, et mullapall ära ei kuivaks. Tsitruselised ei talu järsku kasvutingimuste muutumist.



Foto: Astrid Lepik

Avokaadopuu

Kuidas külvata? Puhastage jaheda veega avokaado ümar seeme ja kuivatage majapidamispaberiga. Torgake seemne alumisse kolmandikku kolm hambatikku ning asetage see veega täidetud klaasi nii, et seemne alumine pool oleks vees, ülemine väljas. Seejärel asetage klaas aknalauale, kus on soe ja päikseline.

Kui kaua läheb? Poolmed peaksid hakkama kergelt avanema umbes kuu aja pärast. Nädala-kahe pärast ilmub alumisel poolel nähtavale idu. Kahe-kolme nädala möödudes peaksid ilmuma lehed. Seejärel peaks avokaado ümber istutama 10 cm läbimõõduga sügavasse potti. Täitke pott mullaga ning asetage väike puuhakatis keskele moodustatud süvendisse. Tekkinud väikesed tühimikud täitke mullaga ja suruge taime ümbert õrnalt kinni.

Millised on kasvutingimused? Avokaado tahab kasvamiseks täispäikest ja regulaarset kastmist. Kui taim kasvab umbes 15 cm pikkuseks, näpistage latv ära. See aitab taimel moodustada külgharusid ja taim saab sedasi põõsasja kuju.


Granaadipuu

Kuidas külvata? Poest valige küps granaatõun. Valige suured seemned, loputage veega puhtaks ja kuivatage majapidamispaberiga. Täitke 10 cm läbimõõduga pott mullaga ning külvake seemned 1–2 cm sügavusele. Pärast kastmist katke pott kile või klaasiga. Hoidke potti valges ja soojas, sobiv temperatuur on 22–25 kraadi. Katet võiks kord päevas kergitada. Kastke ainult siis, kui mullapind kuivaks muutub.

Kaua läheb? Tõusmed peaksid ilmuma kuue kuni kaheksa nädala pärast. Kui lehed on avanenud, pikeerige tõusmed ühekaupa 7 cm läbimõõduga pottidesse. Noori taimi istutage ümber igal aastal, vanemaid taimi kahe-kolme aasta järel.

Millised on kasvutingimused? Granaadipuu on sooja- ja päikeselembene, eelistatum kasvukoht on lõunapoolne päikseline aknalaud. Suvel kastke rikkalikult ja piserdage aeg-ajalt veega. Puhkeperioodil, mil taim langetab lehed, hoidke taime külmemas kohas (näiteks keldris) ja kastke vähe. Märtsis tooge granaadipuu taas tuppa. Suveks võite ta õue viia.




Ananass

Kuidas toimida? Poes valige terve ja ilusa rohelise lehekodarikuga ananass. Lõigake lehekodarik ära umbes 1–1,5 cm kauguselt. Äralõigatud kohale puistake kas puusöetuhka, meditsiinilist sütt või kaneelipulbrit ja laske lõikekohal paar päeva kuivada. Seejärel pange lehekodarik kergesse mulda, näiteks kaktusele ja sukulentidele mõeldud mulda. Pott asetage valgesse, kuid otsese päikese eest varjatud kohta.

Kui kaua läheb? Ananass juurdub umbes kuu ajaga. Sellest annab märku roheline juurdekasv lehekodariku keskelt. Ananassi viljumistsükkel on umbes kolm-neli aastat. Viljumise tõenäosus on väike – ananassi kasvatatakse eelkõige dekoratiivsete lehtede pärast.

Millised on kasvutingimused? Ananass vajab lahedalt ruumi, viljakat mulda ja regulaarset kastmist. Kasvada tahab ananassi valges. Ümberistutamist ta väga ei taha, kuid kannatab ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles