Kuidas leida reisil tasuta WiFit?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud linnad on investeerinud tasuta WiFI-levialadesse kogu linna või linnaosade ulatuses.
Paljud linnad on investeerinud tasuta WiFI-levialadesse kogu linna või linnaosade ulatuses. Foto: AFP/SCANPIX

Mida aeg edasi, seda enam soovime olla «võrgus» ehk omada ligipääsu internetti. Reisil olles võib see mobiilse internetiga üpris kalliks osutuda, seega jääb küsimus – kuidas saaks tasuta WiFit?

Digitarga toimetaja Raimo Matvere jagab soovitusi, kus ja kuidas leida tasuta WiFi-levialasid.

Lennujaamad – ametlik võrk ja kohvikud

Tasuta WiFit alati ei pakuta, kuigi meile tundub see juba peaaegu inimõigusena. Isiklike kogemuste põhjal teab Matvere, et mida arenenum riik, seda harvemini või piiratumalt tasuta traadita internetti kasutada saab.

Lehelt Free WiFi Spot leiab nimekirja lennujaamadest, mis nende andmetel tasuta traadita internetti pakuvad. Eespool USA lennuväljad, tagapool ka teiste riikide info. WiFi olemasolu soovitab Matvere igaks juhuks uurida ka lennujaama kodulehelt.

Kohvikute puhul oodatakse üldjuhul söögi-joogi soetamist, misjärel saab ka parooli WiFi kasutamiseks.

Tasuta WiFi linnades

Päris paljud linnad on investeerinud tasuta WiFI-levialadesse kogu linna, linnaosade või piirkondade ulatuses. Näiteks on WiFiga kaetud mõni park või hoopis kogu kesklinn.

Kõige pikema nimekirja WiFI-levialaga linnadest (kaasa arvatud tasulised alad) on leitav Wikipediast.

The Telegraph on teinud ülevaate maailma kõige internetiseeritumatest linnadest, mille hulgas on näiteks ka Helsingi, New York ja Pariis.

Hotellid ja kohvikud

Suure tõenäosusega leiab WiFi ka oma hotellist või mõnest kenast kohvikust, restoranist. Kui interneti olemasolu on oluline, siis tuleb seda kontrollida juba eelnevalt. Suured ja tuntud majutuste broneerimise veebilehed (näiteks Booking.com või  Hostelworld) toovad internetilevi info välja majutuskoha teenuste/võimaluste alajaotuses ja ka majutuskoha kirjelduses.

Portaali Tnooz andmetel, kes viitab hotelliveebi HRS uuringule, on tasuta WiFi saadaval juba 2/3 Euroopa hotellides. Enimi «wifistatud» on hotellid Türgis, Rootsis ning Poolas.

Kohvikute puhul on viisakas internetis surfamiseks, mis on tihti tasuta, siiski ka midagi söögikohas tellida. Leviala olemasolu ja töökorras olekut tasub enne tellimist kindlasti küsida. Juhtub sageli ka seda, et ametlikult on paigas WiFi olemas, kuid sel päeval seadmed ei tööta.

WiFi-levialade andmebaasid internetis

Eeltöö tegemiseks on hea veebileht ka JiWire, kus on kirjas enam kui 880 tuhat WiFiga kaetud avalikku kohta. Andmebaasis on nii tasuta kui tasulised levialad.

Alternatiiv sellele on veebileht free-hotspot.com, mis muuhulgas hõlmab näiteks rahvusvahelisi söögikohtade kette (Starbucks, McDonalds jms).

Kuidas leida WiFi-leviala liikumises olles?

Nutiseadmetega reisil olles saab kasutada rakendusi, nii saab teada, kas ja kus on lähimad WiFi-levialad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles