Hooletute tööliste tõttu jäi mullu elektrita ligi 80 000 majapidamist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Toomas Huik

Hooletud töövõtted on sel aastal põhjustanud elektrikatkestuse 3506 majapidamisele, mullu jäi seetõttu elektrita 79 000 majapidamist.

Käesoleva aasta kolme kuuga on kaeve-, metsa- ja teiste välitööde käigus lõhutud elektriliine 59 korral, kirjutab Elektrilevi kaitsevööndi järelvalve sektori juhataja Andrus Kraht Elektrilevi blogis.

Möödunud aastal tekitati Elektrilevile kokku 504 liinilõhkumisega ligikaudu 220 000 eurot kahju. Kõigist toimunud elektrikatkestustest põhjustas elektriliinide lõhkumine rohkem kui kuus protsenti ja elektrita jäi aasta jooksul ligi 79 000 majapidamist.

Elektrita jäänud pahastest klientidest ja materiaalsest kahjust veelgi tõsisem on aga oht tööde tegijate elule ja tervisele.

Statistika näitab, et lõviosa elektriliini kaitsevööndis juhtunud õnnetustest toimub võrguettevõttega kooskõlastamata tööde puhul. Et vältida kahetsusväärseid olukordi, kus liini vigastanud sõidukijuht või tööline saab elektrilöögi, tuleb ohutuse tagamiseks ja kahju vältimiseks kindlasti järgida seadusi, mis nõuavad liinide läheduses tehtavate tööde kooskõlastamist. 

Üks lähimineviku tõsisemaid õnnetusi toimus möödunud aasta aprillis Jõhvis, kus ehitusjäätmeid kallutanud veoki juht ei märganud keskpinge elektriliini ja tõstis kasti elektriliinidesse. Auto jäi pinge alla ja juht pääses eluohtlikust olukorrast vigastusteta ainult tänu suurele õnnele.

Auto, mille rehvid pinge alla jäädes suitsema hakkasid, päästis süttimisest Elektrilevi juhtimiskeskuse kiire tegutsemine. Tulekahju ei õnnestunud aga vältida eelmise aasta aprilli lõpus Kehra lähistel, kui hoolimatute töövõtete tõttu liinile langetud puu tekitas kulupõlengu. 

Inimeste, vara ja keskkonna kaitseks kehtivad elektriliinide kaitsevööndis tegutsemisel piirangud, mille ulatus on olenevalt elektriliini pingeklassist 2-25 meetrit ning maakaabelliini korral liini äärmistest kaablitest üks meeter.

Elektriohutusseaduse järgi on õhuliinide kaitsevööndis keelatud elektripaigaldise omaniku loata langetada puid ja sõita masinatega, mille üldkõrgus maapinnast on üle 4,5 meetri. Maakaabelliinide kaitsevööndis on keelatud töötada löökmehhanismidega ja teha mullatöid sügavamal kui 0,3 meetrit.

Kui kaevetööde puhul osatakse kaabli asukoha täpseks teadasaamiseks ja ohu vältimiseks enamasti Elektrilevi poole pöörduda, siis sellest, et ka õhuliinide juures tegutsemine tuleb kooskõlastada, teatakse vähem. 

Vajadus loa taotlemiseks kaitsevööndis tegutsemiseks tuleneb elektriohutusseadusest. Töö tuleb kooskõlastada elektripaigaldise omanikuga, kelleks välise elektrivõrgu puhul on sageli Elektrilevi.

Lisaks terviseohtudele võib loata ja seega vajalike ennetusmeetmeteta töötamine kaasa tuua tsiviilmenetluse ja Tehnilise Järelvalve Ameti trahvi, samuti võimaliku ulatusliku kahju hüvitamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles