Taisto kärbib soodustusi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taisto buss.
Taisto buss. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Kui seni pakkus bussifirma Taisto soodushinnaga pileteid kuni 30-aastastele noortele, siis alates aprillist saavad bussiga soodsamalt sõita kuni 26-aastased noored. Samuti muutub sõidusoodustuse protsent.

Taisto sooduspäevad on jätkuvalt teisipäev, kolmapäev, neljapäev jalaupäev, kus noortel ja eakatel on võimalus osta endale bussipilet edaspidi keskmiselt kuni 35 protsenti soodsamalt. Seni kehtis 40-protsendiline soodustus.

Soodustuse saamiseks tuleb vajadusel esitada fotoga isikut tõendav dokument. Esmaspäeviti, reedeti ja pühapäeviti kehtib kõigile reisijatele ühesugune piletihind.

«Muudatused noortele pakutavate sõidusoodustuste vanusepiiris ja üleüldises sõidusoodustuse protsendis on tingitud meie tõusnud kulutasemest,» selgitas Taisto Liinide veokorraldaja Jan Landrat. «Linnadevahelistel kaugliinidel peame kõik oma kulud ära katma ainult saadavast piletitulust, neid liine kuidagi ei doteerita.»

Landrati sõnul on rongiliiklusest tingitud tiheneva konkurentsi tingimustes praegune tulu-kulu tasakaal väga habras.

«Paraku teatas Tallinna bussijaam soovist tõsta alates 1. aprillist oma bussijaama kasutustasu meie jaoks võrreldes senisega 21 protsendi võrra,» lausus ta. Umbes kümnekonna protsendi võrra suuremat teenustasu võrreldes varasemaga soovisid aasta esimestel kuudel kõik Eesti suuremate bussijaamade omanikud.

Bussijaama tasud on olemuselt võrreldavad lennujaamatasudega, mida erinevad lennuettevõtted maksavad lennujaamade kasutamise eest. «Kui näiteks maailmas odavlennuettevõtted saavad tihti kasutada alternatiivseid odavamaid lennujaamu, siis Eesti linnades paraku alternatiivseid bussijaamu ei ole,» selgitas Landrat.

Bussijaam on tema sõnul olulise turujõuga ettevõte, kes dikteerib bussifirmale oma hinna ja alternatiivseid peatumisvõimalusi paraku ei ole. «Seetõttu tuligi kasvavate kulude katteks korrigeerida meil natuke oma pakutavaid sõidusoodustusi,» nentis Landrat.

Sõidusoodustused muutusid vanusepõhiseks mullu 18. detsembrist.

Põhimarsruutidel bussipiletite hinnad ei muutu:

  • Tallinn-Tartu ekspressliinil maksab bussipilet jätkuvalt 10 eurot (soodusgrupile sooduspäeval edaspidi 6 eurot)
  • Tallinn-Viljandi vahel 9,50 eurot (soodusgrupile sooduspäeval 5,50 eurot)
  • Tallinn-Pärnu ekspressliinidel 8,00 eurot (soodusgrupile sooduspäeval 5,00 eurot)
  • Tallinn-Rakvere vahel 6,50 eurot (soodusgrupile sooduspäeval 4,00 eurot)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles