Suvel toimub öörahureform

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kolme aasta eest võttis riigikogu vastu korrakaitseseaduse, mis muudab senist öörahu korda. Kui praegu algab öörahu kell 23 ja kestab kella 7ni, siis alates 1. juulist kehtib tööpäeviti öörahu kella 22–6 ning reedeti ja laupäeviti kella 24–7.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik selgitas, et kuigi müra taset reguleerivas määruses on kirjas päevane ajavahemik kella 7–23 ja öine kella 23–7, leiti seaduse väljatöötamisel, et uued kellaajad on enam kooskõlas inimeste käitumisharjumustega.

Kui seni oli Eestis kaks päeva aastas, mil öörahu ei kehtinud – öö vastu 1. jaanuari ja jaanipäeva –, siis nüüd võib lärmakalt pidutseda ka 24. veebruaril.

«Arvestades, et tegemist on Eesti Vabariigi jaoks oluliste pühadega, on proportsionaalne piirata pühasid mitte tähistavate inimeste õigust rahule nende inimeste kasuks, kes neid pühasid tähistavad,» ütles Tuulik.

«Kui hetkel kehtib avaliku korra eeskirjas öörahu kella 23–7 (v.a jaani- ja uusaastaöö), võib lühenev aeg mõjutada ka politsei töökoormust, sest väljakutseid rahu rikkuvate naabrite kohta võib hakata laekuma rohkem,» rääkis politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helen Uldrich.

Praegune praktika on näidanud, et suur osa väljakutsetest tuleb öösel ajavahemikul kella 2–4. Uldrichi sõnul eeldatakse enamasti, et korduvate märkuste peale rahurikkumine lõpetatakse, ning teatatakse politseile rikkumistest pigem hiljem, kannatades oma une arvelt.

Politseile laekub öörahu rikkumiste kohta teateid iga päev, rohkem on neid nädalalõppudel ning kuu alguses, pärast palgapäevi ja mitmesuguste sotsiaaltoetuste kättesaamist. Enamik rahurikkumisi on seotud pidudega, aga naabreid häirib ka vali muusika või töötav kodumasin.

«Viimased nimetatud on siiski suurte ja lärmakate pidude kõrval väiksem osa, millest tingitud suur lärm paneb inimesi abisaamiseks politsei poole pöörduma,» tõdes Uldrich.

Vabariigi aastapäeva, jaanilaupäeva ja uusaastaöö öörahu rikkumise poolest tavalistest nädalavahetustest suurt ei erine, pigem on korrakaitsjatel sel ajal rohkem tööd seoses avaliku korra ja liiklusjärelevalve tagamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles