Põnevatest lugudest pakatav kodu

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamärk elutoas: Saaremaalt Papissaare sadamast pärit tammine traallaeva kiil viitab pereisa kodukohale.
Maamärk elutoas: Saaremaalt Papissaare sadamast pärit tammine traallaeva kiil viitab pereisa kodukohale. Foto: Marina Puškar

Ooperilauljad Juuli Lill ja Andres Köster armastavad üle kõige muusikat ja vanu asju, neile meeldib kunst ja nad on kirglikud kokkajad. Kõik see paistab välja ka nende õdusas elamises Tallinna südalinna kortermajas.

Kuigi rahvusooperi Estonia solistide peres on esikohal muusika – poeg Julius ja tütar Judith õpivad klaverimängu –, näitab nende kodu ilmekalt, et eestiaegse funkmaja kõrgeima korruse elanikud on ka tulihingelised vanavara austajad. Omanäoliste esemete seas on nii perekonna antud, sõprade kingitud kui ka antiigipoodidest ostetud kappe, toole, laudu, valgusteid, anumaid jm kraami.

«Alguses oli meil paar Lutheri vabriku tooli, aga siis saime päranduseks biidermeierstiilis diivani ning pärast seda kuulub meie poolehoid lõplikult vanale mööblile,» meenutab pereisa. Kaasa lisab, et talle meeldib eri stiile miksida – näiteks mõni aasta tagasi

Haapsalust ostetud ja praegu restaureerimisele viidud rokokootoolide katteks tellisid nad juugendmustris kanga.

Osa asju on pererahvas ostnud n-ö igaks juhuks – äkki läheb kunagi vaja.

Uuele elule upitatud

Ajalooga esemetest vaimustatud paaril on kolikambrist väärtusliku leidmise peale silma. Mitmed nüüd kenad kapid, lauad või toolid olid nende kätte jõudes hullus olukorras, aga kuldsete kätega meistrimees taastas mööbli esindusliku väljanägemise.

Näiteks Judithi ilusa kirjutuslaua ostis Andres Soomes lauldud «Puhastuse» ooperi esietenduse honorari eest. Mööblitükk oli kõvasti kannatada saanud ja selle restaureerimine läks hullult maksma, aga asi oli seda väärt.

Üks lastetoa riidekappe pärineb Otepäält, kus ilma taguseta mööbliese kedagi ei huvitanud. Teise, Võrust ostetud kapi kohta on teada, et sinna jõudis see Moskvast. Kolmas, lillemotiiviga kaunistatud juugendkapp on toodud Saaremaalt. Suure peegli avastasid nad ühest Tartu antiigipoest, vahva juugendstiilis lillepostamendi leidis Juuli enne Estonia galakontserti Paidest. Nii et nad on soetanud üle Eesti unarusse jäetud asju ja lasknud neid korda teha.   

Tähendusega pilgupüüdjad

Köögi ja elutoa vahele tõmbab selles päikselises korteris mõttelise piiri tammepuust sammas, kuigi korteri lagi toetamist ei vaja.

«See on vana traallaeva kiil Saaremaalt Papissaare sadamast. Merevesi, kalad ja aeg on puidu pinda ühtaegu lihvinud ja söövitanud – ta on minu identiteet,» muigab Saaremaalt pärit Andres.

Kuna Juuli ja Andres teevad mõlemad väga hästi süüa, panevad nad ka suurt rõhku kodumasinatele, köögiriistadele jms. Köögimööblit kavandades otsustati teha dolomiidist tööpind.

«Kui muidu on paekivi külm ja hall, siis meie oma on kollane, fossiilid ja teokarbid sees. Me oleme seda õliga üle valades veelgi kullanud,» räägib Juuli. «Kuna kokkame palju, siis valisime gaasipliidi, millel saab tuleleegi vajadusel kohe väikseks või suureks keerata.»

Papissaare vees 40 aastat vettinud prussidest saetud laudadest, mis kuivades sinaka tooni võtnud, tuleb kööki dekoratiivsein.

Kodu remontimine ja kujundamine on väga inspireeriv, tunnistab abielupaar kui ühest suust. Kui nad mõne aasta eest südalinna kolisid, kõrvaldati kõigepealt euroremondi ühtlustused ja võõbati «avatud» seinad valgeks. Kui köök saab valmis, jõuab järg vannitoa kätte.

«Sinna laome vanaaegsetest tellistest kalasabamustris põranda,» mainib Juuli.

Huvitava mustriga on ka elutoa 1895. aastal kootud põrandavaip, mille keegi tõi seljas Vladi­vostokist Eestimaale. Pererahvas ei suuda ära imestada, kuidas inimesed raatsivad haruldusi ära müüa.

Juuli ja Andres on oma kodus aukohale sättinud perekonna pärandatud asju ja kunstiteoseid, sõprade kingitusi. Samuti on neil väga palju maale. Lastetoas on kaks Juuli lapsepõlveportreed, mille on teinud tema isa, tuntud «külma klaasi» kunstnik Ivo Lill. Ühel pildil on kujutatud väike Juuli koos ustava põrsa-mängukaaslasega Küti­orus Valdur Ohaka suvekodu õues. Elutoa ühes seinas on Ameerika sõbranna kingitud pallaslase Hilda Mikkelsaare teos «Kalevipoeg vägistab saarepiigat», teises noore kunstniku Maria Sidljarevitši teatriteemalised maalid, kolmandas gruusia autorite huvitavad tööd.

Pere lemmikud on briti lühikarvalised kassid Lolita ja Mahvalda. «Kui Judith pidi kirjutama kirjandi teemal, millest ta unistab, ütles isa tüdrukule ette, et unistan lühikarvalisest briti kassist. Kuna Andres nii väga tahtis seda tõugu kasse, siis mõtlesin, et ma ei saa olla nii nõme ja talle seda keelata,» räägib Juuli. Nüüdseks on need neljajalgsed võitnud kõigi kodakondsete südame ja külaliste imetluse. Muide, kiisude nimed iseloomustavad neid üsnagi hästi: Mahvalda on tormakas ja Lolita uje.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles