Amet kahtlustab Seanetti nõuete rikkumises

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Line'i reisilaev suundub Tallinna sadamasse.
Viking Line'i reisilaev suundub Tallinna sadamasse. Foto: Mihkel Maripuu

Tehnilise Järelevalve Amet kontrollis 4. juunil Tallinna ja Helsingi vahel kurseerival Viking Line’i laeval XPRS pakutavaid mobiilsideteenuseid ning esialgsed mõõtmised andsid alust kahtluseks, et satelliitoperaator Seanet lülitab sadamast lahkudes oma teenuse sisse lubatust varem.

Samuti tuvastati, et Seanet ei opereeri Soomes väljastatud sagedusloa alusel antud sagedustel. Sagedusluba on väljastatud Soomes, kuna Seanet Maritime Communications AB opereerib Soome lipu all sõitvas laevas.

Tehnilise Järelevalve Ameti sideteenuste osakonna juhataja Oliver Gailan selgitas, et mõõtmised tehti kalda pealt, kust ei olnud võimalik laeva kaugust kaldast väga täpselt hinnata. Hinnanguliselt tundus laev Seaneti võrgu sisselülitamise ajal olevat lubatud kauguse piiri peal - seetõttu on Gailani sõnul võimalik, et nõudeid rikutakse, ja on ka võimalik, et ei rikuta.

4. juunil teostatud mõõtmise tulemustest on teavitatud Soome sideadministratsiooni FICORA ning probleemi lahendamiseks teeb Tehnilise Järelevalve Amet koostööd Eesti mobiilioperaatoritega. «Esialgu ootame, mis Soome pool vastab - ehk nad saavad omalt poolt kontrollida seda,» lisas Gailan.

Kindlal sagedusel opereerimine on Gailani sõnul oluline näiteks selleks, et vältida häireid teiste mobiilsidefirmadega. «Üldiselt on need süsteemid intelligentsed - nad otsivad vaba kanali ja kasutavad seda, aga teatud tingimustel võib juhtuda, et nad hakkavad häirima teiste sidet. See on vähetõenäoline, aga võib juhtuda,» selgitas ta.

Teoreetiliselt võib see tähendada, et mobiilikasutaja koduvõrgu levi on seeläbi häiritud ning automaatse võrguvaliku peale seadistatud telefon valib kohe kalli hinnaga Seaneti võrgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles