Terviseamet ei leidnud palju kriitikat saanud kiirabibrigaadi töös vigu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto sündmuskohalt.
Foto sündmuskohalt. Foto: facebook.com

Veebruaris hakkas sotsiaalvõrgustikus Facebook levima üleskutse jagada postitust, milles väideti, et Tallinna kiirabibrigaad jättis vanema mehe abita. Terviseamet uuris brigaadi tegevust lähemalt ega leidnud selles loos ühtegi kiirabi poolset eksimust.

Postituses kirjeldati, et 24. veebruaril kell 23:30 oli Tallinnas Raja tänava bussipeatuse ees vanem mees keset teed pikali maas. Mees olevat hoidnud ühe käega jalast kinni ning teise käega püüdis roomata kõnnitee poole. Vene keelt kõnelev vanem härra oli kurtnud, et tal oli hiljuti jalaoperatsioon ning jalga lõi selline valu, et ei saanud enam kõndida ja varises kokku.

Seejärel kutsusid pealtnägijad kiirabi.«Kui kiirabi oli kohale jõudnud, sõitsid nad härra kõrvale, lasid akna alla, vaatasid viis sekundit härrale otsa hõigates mulle, et meie võime nüüd koju ära minna, nemad tegelevad temaga edasi. Kohe peale seda kihutasid nad nelja tuule poole edasi,» kirjeldatakse suhtlusportaalis.

Kui pealtnägijad palusid tagasi vanema mehe juurde sõita, siis vastati nende väitel, et kiirabi teab, mida teeb. Samas sõideti mehe juurde siiski tagasi.

«Tagasi sündmuskohale jõudes koputasin jälle viisakalt kiirabiauto aknale, et teada saada juhi nime,» kirjeldas pealtnägija. «Ootasime kõik ümber auto käed ristis, et kiirabi jälle ära ei põgeneks ja härra abi saaks,» kirjeldati postituses.

Inimene keeldus abist ja oli joobes

Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas kinnitas, et patsiendi toimetas kiirabi siiski ära, ent ta ei saanud juhtunut ajakirjanduse vahendusel pikemalt kommenteerida.

Juhtunut uurinud terviseamet on oma toimingud lõpetanud ega ole leidnud selles loos ühtegi kiirabi poolset eksimust.

«Seltskond kutsus abi mehele, kes tegelikult seda enda sõnul ei vajanud. Pärast kohapealseid uuringuid teatas «kannatanu», et soovib üksnes koju minna ega soovi isegi mitte valuvaigistit,» kirjeldas terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. Jalaoperatsioon oli tema kinnitusel kannatanule tehtud aastaid tagasi, ent jalad pidid tal ikka aeg-ajalt valutama.

«Koduks nimetas kannatanu ühe Tallinna kodutute öömaja aadressi. Haiglasse täiendavatele uuringutele minekust keeldus. Härra oli alkoholijoobes, tunnistas seda ka ise. Kiirabi toimetas ta soovitud aadressile, kus ta vaatamata joobele kui «tuntud klient» vastu võeti,» selgitas Saluri.

Amet: usaldage professionaale

Facebooki postitusest läbi käinud väide nagu oleks kiirabi soovinud kihutada edasi «nelja tuule poole» tähendas Saluri sõnul tegelikult seda, et kiirabi peatus vastassuunavööndis, ütles abikutsujatele, et abivajaja võetakse üle ja kutsujad võivad lahkuda. Abivajajale lähenemiseks tuli auto ümber keerata, aga tagasipööret ei saanud teha kohapeal. Selleks oli vaja korraks edasi liikuda.

«Kiirabiauto ümber kogunenud seltskond oli juba kiirabi jõudes agressiivselt meelestatud ja taltusid alles selle peale, kui kiirabiautojuht hakkas raadiosaatjaga politseilt abi otsima,» nentis Saluri.

Tegemist oli tema sõnul tõelise arusaamatusega, kus abikutsujad tegelikult kohapeal kiirabitööd takistama hakkasid. «Siit ka palve, et kui te olete abi kutsunud ja abi kohaletulekus ka veendunud, siis edasi tuleks  usaldada professionaale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles