Eesti suurim erakliinik otsib väljapääsu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid. Illustratiivne foto.
Arstid. Illustratiivne foto. Foto: Reuters / Scanpix

Eile avalikustas haigekassa valikupartneritega sõlmitavad lepingud, millest nähtub, et suurim kaotaja on Eesti suurim erakliinik Medicum. Päris paljudel erialadel ei saanud kliinik üldse soovitud juhte või sai neid vähem.

Medicumi nõukogu esimees Kalev Karu ütles meditsiiniuudiste portaalile Meditsiiniuudised, et olukord on tõesti keeruline, kuid trammi alla ei pea hüppama. «Oleme töötajatega paljudest keerulistest aegadest läbi tulnud, tuleme sellest loodetavasti ka.»

Karu jätkas, et juhtkond jookseb praegu ööd ja päevad läbi, et lahendusi leida. «Genereerime ideid ja arutame seinast-seina, millest viimane otsus oleks asutuse tegevus lõpetada.» Tema sõnul on töötajatele, keda on kokku 500 ringis, öeldud, et nad püsiksid rahus, nii töö kui ka palgad kindlustatakse juuni lõpuni. 

Probleeme tekib kohe järjekordadega. Karu selgitas, et uue lepingumahu raha tuleb jagada ühtlaselt aasta peale. Kuna järjekord osal erialadel ulatub oktoobri-novembrini, kuid lepingumaht on 2-3 korda väiksem senisest, tuleb Karu sõnul hakata kümnetele tuhandetele patsientidele helistama, et aprillis nad arstile ei saa, kuid järgmise aasta jaanuaris küll. «Sellest tuleb tohutu segadus ja rahulolematus,» avaldas ta kartust.

Medicumis käib koos perearstide patsientidega ca 140 000 inimest aastas, kellest 100 000 elab Karu kinnitusel Lasnamäe Medicumist viie kilomeetri raadiuses.

«Näiteks kuna me nüüd endokrinoloogia lepingut enam ei saanud, peavad meie 12 000 kroonilise haigusega diabeetikut eriarstile minema Mustamäele või mujale linna teise otsa,» selgitas ta.

Karu avaldas muret, et nüüd hakkab loksuma kogu Medicumi ülesehitus, sest perearstid ja eriarstid moodustasid ühtse meeskonna, ja eriarstiabi lepingute raha toetas ka esmatasandi funktsioneerimist.

Ta ei välistanud Lasnamäe Medicumi maja müüki, kuna see on ettevõtte omanduses. .

Kuna seekord oli haigekassa metoodika valikupartnerite kaalumisel teine, siis igas valikus andis miinuspunkte see, et haigekassa oli esitanud ASile Medicum korduvalt hinnataval perioodil kahju hüvitamise nõudeid: kaheksa raviteenuse arvete nõuet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles