Uuring: vaimne platseeboefekt toimib

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea ööuni tagab teguse päeva.
Hea ööuni tagab teguse päeva. Foto: SCANPIX

Kui seni on platseeboefekti uuritud ravimite baasil, siis hiljuti USAs tehtud uuringust selgus, et mõjub ainuüksi kinnitusparemini magamise kohta.

USAs anti 164 Colorado ülikooli tudengitele seade, mis väidetavalt pidi näitama, kui kaua nad magavad REM-und, mis on väljapuhkamise jaoks oluline, kirjutab CNN. Osale tudengitele öeldi, et neil oli REM-und keskmisest rohkem ja teistele väideti vastupidi, et nende REM-uni on keskmisest lühem. Seejärel paluti mõlemal grupil lahendada test.

Sõltumata sellest, kui hästi tudengid tegelikult magasid, lahendasid testi paremini need, kellele öeldi, et nende REM-uni oli pikem. Järgmisel päeval olid kognitiivsed võimed paremad tudengitel, kes arvasid end olevat paremini maganud.

Uuringu üks autoritest Kristi Erdal selgitas, et platseebo mõjus suuresti tänu sellele, et infot jagasid autoriteetsed inimesed.

Samalaadne platseeboefekt oli ka inimestele, kellele kinnitati, et igapäevast tööd tehes saavad nad ka füüsilist koormust. Uuringus osalenud hotellitöötajate tervisenäitajad paranesidki selle kinnituse peale, kuigi nad oma füüsilist koormust ei suurendanud. Kuu ajaga kaotasid nad keskmiselt ühe kilo, nende vererõhk alanes ja vähenes keharasvaprotsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles