Andres Ellamaa: haige pahameele tekitamiseks piisab vähesest

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Ellamaa
Andres Ellamaa Foto: Postimees.ee

Eesti Arstide Liidu eetikakomitee esimees Andres Ellamaa rääkis Eesti arstide päevadel, et tervishoiuteenuste kvaliteedi ja järelevalve komisjoni laekunud kaebustest on veerand tõsised ning komisjonis istudes näeb ta, et haige pahameele tekitamiseks piisab vähesest.

Ellamaa sõnul leitakse vaid ligi veerandi tervishoiuteenuste kvaliteedi ja järelevalve komisjoni saabunud kaebuste puhul, et need on põhjendatud ja vajavad edasist käsitlust, kirjutab portaal Med24.

«Haige pahameele tekitamiseks piisab õige vähesest,» tõdes ta. «Istudes komisjonis mõtlen sageli, mis selle kaebuse tegelikult genereerib. Enamuse võib tuua ühe nimetaja alla - arstiabile on olnud liiga suured ootused.»

Paljudel juhtudel on komisjoni jõudnud kaebused, kus on selge, et tegu on perekonna siseasjaga. Sageli olevat kaebused tingitud ka südametunnistuse piinadest. «Need on laste avaldused, kes on jätnud oma vanemad abitusse olukorda. Näiteks kaebas tütar hooldekodu peale, et tema hinnangul polnud rasket kopsuhaiget isa korralikult ravitud. Kahjuks ei käinud see tütar aasta jooksul kordagi oma isa vaatamas,» tõi ta näiteks.

«Moodsam rubriik on see, kui isad-emad kaebavad. Nad on jätnud oma varateismelise lapse maha ja ise läinud välismaale tööd otsima. Kui siis lapsega midagi juhtub, hakatakse süüdlasi otsima.»

Viimastel aastatel on lisandunud uus grupp - noored hästi haritud naised. Need kaebused puudutavad günekoloogilist abi. «Need on pikad kirjad, kus pole pointi. Näiteks selgub, et probleem oli selles, et ei võetud õigel ajal allkirja mingi protseduuri tegemiseks,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles