Egiptusesse mineja: surm siin või Siberis!

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reisikorraldaja GoAdventure kinnitas eile, et tühistab Egiptuse reisid alates 6. aprillist. Enne seda kuupäeva jõuab ettevõte saata ohupiirkonda aga veel kaks puupüsti täis lennukit. Üks asus Sharm el Sheikhi poole teele täna lõunal, teine lendab Hurghadasse laupäeval.

Paistab, et paljud eestlased suhtuvad välisministeeriumi tungivasse soovitusse üsna leigelt. GoAdventure on küll veel ainus reisikorraldaja, kes turiste Egiptusesse saadab, ent täna lendas Sharm el Sheikhi 177 inimest. Laupäeval, 5. aprillil lendab Hurghadasse veel sama palju.

Ettevõtte tegevjuht Marina Moks kinnitas, et soovijaid on nii palju, et osa inimesi on 5. aprillil toimuva viimase Hurghada lennu ootejärjekorras.

«Kui keegi ütleb ära, siis teine saab kohe asemele,» selgitas Moks, kelle sõnul on reisijad pahased hoopis Novatoursi ja TezTouri peale, kes oma kliendid Egiptuse kuurortidest tagasi tõid ning reisid kiiresti tühistasid. «Suurem paanika on nendel, kes ei saagi Punasele merele!» õhkas Moks.

Nii kinnitasid näiteks täna Sharm el Sheikhi lennanud Erko, Kristiina ja Eivo, et ostis piletid eile ja olid nõus reisi eest isegi veidi rohkem maksta. «Meil on sõbrad koha peal ja seal on sama rahulik nagu kaks aastat tagasi,» väitis Erko. «Kohalikud ei soovita Kairosse ega Luxorisse minna, aga muud ei ole midagi aru saada, et toimuks,» lisas Kristiina.

Eivo võttis Egiptusesse kaasa isegi oma tütre ja usub, et  ohuhoiatus on ülepingutatud.

«Rahutused on nii eemal, see on sama hea kui olid rahutused Tallinnas ja Tartus oli elu lill,» õhkas esimest korda Sharm el Sheikhi lennanud Signe. «Vana ütlus, surm siin või Siberis – kui on täna ette nähtud (surm), siis nii on. Meie lähme ja naudime,» lisas ta lustlikult.

Kaaslasega Egiptusesse suundunud Anneli selgitas, et reis teeb teda ärevaks ning ta kardab veidi. «Loodan, et lähen piisavalt turvatud alale ja ei hakka mööda maad ringi seiklema. Väga viimasel minutil tegin selle otsuse, aga sooja on vaja tervise tõttu,» nentis Anneli, kellele asendusreis Küprosele ei olnud kuupäevade tõttu vastuvõetav. Anneli plaanib reisi vältel olla vaid oma hotelli territooriumil.

«Ega käsu korras reisimist lõpetama ei pea, aga tarbijakaitseamet on meil kergelt paanikas, siis otsustasime, et me 6. aprillist enam Egiptusesse ei lenda,» selgitas Moks, miks GoAdventure ikkagi reisid tühistas, kui ettevõtte väitel ei ole kuurortides olukord sugugi nii hull nagu väidab ministeerium. «Meil on oma töötajad kohal ja meie ise kontrollime ka situatsiooni,» lisas ta.

6. aprill sai tähtajaks seetõttu, et selleks ajaks jõuti valmistada ette asendusreis Põhja-Küprosele. «Me ei tahtnud kliente paanikasse ajada, kes nagunii väga palusid, et ärge annulleerige. Jõudsime uue reisi ette valmistada, et kliendid ei saaks uudise lihtsalt külma veena kaela,» lisas Moks. Viimased GoAdventure reisijad saabuvad tagasi 12. aprillil.

Täna toonitas välisminister Urmas Paet, et Egiptuse kuurortides ei ole turvaline ning toonitas, et sinna sõita ei soovitata. Keelata seda ei saa ning Paet loodab inimeste tervele mõistusele.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles