Jänkude ja kirjude munade pidu

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel üks õis: Masha lillepoe florist Ahti Lyra saab päikselise kimbu kohe valmis.
Veel üks õis: Masha lillepoe florist Ahti Lyra saab päikselise kimbu kohe valmis. Foto: Tairo Lutter

Nüüd on paras aeg urbepäeva ja lihavõtete ettevalmistusteks: jõuab suurpuhastuse teha, kodu kaunistada ja värvimiseks piisavalt mune varuda.

Kui paar nädalat enne lihavõtteid muru toas mõnele alusele külvata ja (kase)oksad ajatamiseks vette pista, jõuab rahulikult ka aknad ära pesta, pühadeteemalised laudlinad, linikud, nõud, pisiplastika jms kappidest välja kraamida ja rõõmsa lilleseade valmis teha.

Pajutibudega oksad tasub samuti aegsasti tuppa tuua, sest järgmisel pühapäeval tähistab kristlik maailm palmipuudepüha, mida meil rahvapäraselt urbepäevaks kutsutakse. Oli ju selle päeva maagiline tegevus vanasti urbimine ehk pajuurbadega löömine, et saada ja jagada õnne, jõudu ja tervist. Koju toodud pajuoksi hoiti tavaliselt vaasis lihavõttepühade lõpuni.

Et tänavu saabus kevad eriti vara, on aedades juba õide puhkenud lumikellukesed, siniliiliad, krookused, priimulad jt lilled. Neid pajuurbade, hiirekõrvus kaseokste, pohla- või mustikavarte ja muude (toa)taimedega kokku seades saab koostada vahva kompositsiooni.

Masha lillepoe floristi Ahti Lyra tehtud päikeselisele kimbule annavad näo kollased roosid, kallad, papagoitulbid, kuldvitsad, valged flamingolilled ja pistaatsiaoksad.

«Alustuseks painutasin pajuvitstest võru ja siis hakkasin nende vahele lilli paigutama. Kollase värvi rõhutamiseks lisasin kimpu veel kollast paela,» selgitab florist. Neil, kes ei oska keerulist kimpu teha, soovitab ta vaasi pandud (ajatatud) okste sekka lõikelilli pikkida.

«Lihavõttekimbu võib teha kollase – see on tore kevadevärv –, aga kui soovite midagi värskemat, siis on kohased roosad, lillad, ka heleroheliste õitega lilled,» räägib florist ja annab nõu, kuidas 5–6 cm sügavusse paraja suurusega kaussi kompositsiooni teha. Kõigepealt tuleks näiteks pajuvitstest või kontpuuokstest – sest need hoiavad väga hästi vormi – pärg punuda ja see kaussi paigutada, täita seejärel anum veega ning hakata lumikellukesi, siniliiliaid jt raagude vahele sättima. Pärja keskele võib panna väikese kausi värvitud munadega.

Kui koduaia lilledest kausiseade võlub lihtsusega, siis floristi kujundatud luksuslikus töös on palju uhkeid õisi. Selles ühtaegu kevadiselt õrnas ja romantilises seades leidub pojenge, kallasid, hüatsinte, hortensiat, alpikanni, roose, tulpe.

Anumate, okste ja õitega mängides saab igaüks endale meelepärase pühadeseade teha, kinnitab Lyra.

Väga lõbus tegevus on ka värvitud munade eksponeerimine. Mitmesugused pokaalid, kausid, lohkudega munavaagnad jm sobivad selleks suurepäraselt. Usinamad, kes on lihavõttemuru ette kasvatanud, saavad kirjude munade ilu välja tuua rohelisel pinnal.

Arter tutvustab Saksamaa tänavusel tarbekaupade messil Ambiente näidatud lihavõtteseadeid, et pakkuda inspiratsiooni oma kodu kaunistamiseks ja lihavõttejänku abistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles