Aastakümnete eest kaotsi läinud pass takistab reisimist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia pass.
Suurbritannia pass. Foto: SCANPIX

Britt, kelle  pass läks aastakümnete eest Afganistanis kaduma, on pandud musta nimekirja ja ei pääse enam USAsse.

Britt David Shepherd-Crossi sõnul ei lubata tal USAsse siseneda, sest ta pass läks 1970ndatel Afganistanis seigeldes kaduma, kirjutab Telegraph. Toona kaotsi läinud pass hakkas probleeme tekitama alles pärast kaksiktornide ründamist 9.11.2001. esimest kord tekkis tal probleem 2012. aastal, kui ta soovis koos naise ja poegadega minna USAsse puhkusele. «Nemad läksid, aga mulle öeldi, et pean koju jääma,» rääkis mees. Ta lisas, et Californias elab ta vend ja selle kaks last, keda ta pole näinud alates 2000. aastast, kui tüdrukud olid teismelised.

Shepherd-Cross kaebas USA ametivõimudele, kuid sealt tuli ametlik vastus, et tema andmetes pole võimalik teha muudatusi, kuna need vastavad eeskirjadele. Mehe sõnul menetles tema kaebust USA saatkond ning ta pidi maksma 160 naela, et saada teada – saatkond ei saa teda aidata. Mees jätkab võitlust, et ta nimi eemaldataks sissesõidukeelu nimekirjast.

Mees usub, et temalt varastatud passi kasutasid Black Septemberi liikumise liige, kes hiljem arreteeriti Pariisis. Kaotsi läinud passist sai probleem 1984. aastal, kui mees taotles USA viisat. Toona sai ta riigisekretär George Schultzi allkirjaga õiendi, et on heauskne reisija. Mehe viimane ilma probleemideta käik USAsse oli 2000. aastal.

«Toona (1984) kulus probleemi lahendamiseks 48 tundi, kuid nüüd on see kestnud juba kaks aastat ja ma ei usu, et nad isegi püüaksid jõuda põhjuseni. Ma lihtsalt tahan, et nad saaksid aru, et siin on tegu eksitusega,» rääkis Shepherd-Cross.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles