Apteekides müüdi ohtlikku söövitavat toodet

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supertšistotelo.
Supertšistotelo. Foto: Terviseamet

Terviseamet kõrvaldas müügilt ohtliku kosmeetilise toote Supertšistotelo, mida kasutanud naisel tekkis söövitus ja seejärel haavand, mille ravimiseks tuli pöörduda kirurgi poole.

Venemaa päritoluga tervist ohustav kosmeetiline toode oli mõeldud sarvestunud naha ehk konnasilmade ja soolatüügaste eemaldamiseks. See sisaldas kaalium- ja naatriumhüdroksiidi koguses, mis ületas lubatud piirväärtust neli korda. Ohtlik toode oli nahka söövitava toimega.

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul esitas üks proua kirjaliku pöördumise, kus ta kinnitas, et kasutas toodet üks kord jalatallal. «Peale kasutamist tekkis söövitus ja seejärel haavand, mida ta ravis kodus kaks kuud. Olukord halvenes ja ta pöördus kirurgi poole,» rääkis Saluri.

Amet edastas kaebuse kemikaali- ja tooteohutuse büroole järelevalvele menetluse alustamiseks.

Tootja saatis edasimüüjatele teatised toote müügilt kõrvaldamiseks 19. ja 20. märtsil ehk kohe kui selgusid laboriuuringute tulemused.

«Tootja tunnistas, et üks partii, juhtumisi just see, mille ostis tervisekahjustuse saanud proua, osutus hilisemate uurimiste järel tõesti praagiks,» ütles Saluri.

«Seega langesid siin kokku kaks õnnetut asjaolu - toote ebatäpne kasutamine, st toode oli mõeldud nahapaksendite ehk konnasilmade ja soolatüügaste raviks ja seda oleks pidanud kandma nahale vastava aplikaatoriga, ning konkreetse partii kemikaali sisaldus, mis oli neli korda lubatust suurem,» nentis Saluri.

Terviseameti järelevalve osakond tegi ametliku ettekirjutuse tootjale 21. märtsil. Antud toote kohta pole terviseamet varem kaebusi saanud.

Eestis müüdi Supertšistotelot kõigis hästivarustatud apteekides aastast 2011. Saluri kinnitusel ei saa vähemalt seda partiid osta enam ühestki apteegist.

Supertšistotelo turustaja AS Paira ütles Tarbija24-le, et saaks kommentaare anda alles esmaspäeval.

Saluri sõnul vastutab toodete ohutuse eest tootja ja importija. Maksu- ja tolliamet kontrollib valikuliselt tooteid riigi piiril ja kahtluse korral teavitab terviseametit, kes kontrollib toodet ja langetab otsuse kahtlust äratanud toodete nõuetele vastavuse kohta.

Otsuse alusel kõrvaldatakse ohtlikud ja nõuetele mittevastavad tooted, neid ei lubata vabasse ringlusesse ehk ELi turule.

Terviseameti inspektorid teevad turujärelevalvet juba turul olevate toodete üle plaanipäraselt ja kaebuste korral. Tuvastatud ohtlikud tooted kõrvaldatakse turult, sellest teavitatakse tarbijaid ja ka teisi ELi liikmesriike.

Terviseamet on pidanud ka varem ohtlikke tooteid müügilt korjama, peamiselt on tegu olnud küünelakkide, lauvärvide või šampoonidega.

Infot ohtlike toodete kohta saab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles