Kambakesi maailma vallutama

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia rahvausundist pärit nukk.
Indoneesia rahvausundist pärit nukk. Foto: AP/Scanpix

Need, kel kuurordis peesitamisest kõrini, kulutavad suuri summasid eksklusiivsetele grupireisidele, kus peale eksootilise sihtkoha on ka eriline giid – mõni erialaspetsialist või paigast vaimustatud tuntud inimene.

Kui uurin, millised on kõige kallimad ja erilisemad grupireisid, mida Eestist korraldatakse, nendib Germalo Reiside firmajuht Marianne Kaldas, et kõige kallim ei pruugi tingimata tähendada kõige erilisemat. «Eksklusiivsemad sihtkohad on kindlasti n-ö müstilisemad ja avastamata riigid, nagu näiteks Iraan, Omaan, Indoneesia, Etioopia,» loetles ta.

Nimetatud paikadesse grupireisile pääsemiseks peab kukrut kergendama 2000–3000 euro võrra. Kopsakama hinnaga rühmareise tehakse Germalos eestlaste seas koduseks saanud Austraaliasse, samuti Brasiiliasse, Argentinasse ja Uus-Meremaale.

Kallimaid reise leiab pikka aega kaugreisidele spetsialiseerunud Albion Reiside kalendrist. Näiteks 9. aprillil läks rühm inimesi 6450 euro eest paariks nädalaks Galápagose saartele ja Ecuadori. Selle aasta lõpus, 12. detsembril võib 7495 euro eest minna Prantsuse Polüneesia saartele, külastada reisi käigus Tšiilit, New Yorki ja Los Angelest ning veeta aastavahetuse Mo’orea saarel.

Abiks asjatundjad

Reisibüroo Go Travel igapäevatööst moodustab lõviosa päikesereiside, lennupiletite ja teiste reisitoodete müük, ent selle kõrval korraldatakse ka eksklusiivseid seiklus-, elamus- ja kultuurireise. Enamasti väikese, 8–12-liikmelise seltskonnaga toimuvad retked viivad piirkondadesse, kuhu omal käel on raske või isegi võimatu minna, näiteks Aafrika riigid, Aasia ligipääsmatumad kohad, Gröönimaa, Teravmäed.

Go Traveli turundusjuhi Anu Vane sõnul juhib suurt osa nendest sõitudest firma seiklusreiside projektijuht Arne Uusjärv, tihti on seltskonnaga kaasas maailmarändur Tiit Pruuli – mõlemad mehed on käinud rohkem kui sajas riigis.

Eksklusiivsete grupireiside juures on viimasel ajal märgata omalaadset tendentsi – üha sagedamini on giidideks kas erialaspetsialistid, nagu loodusuurijad ja antropoloogid, või hoopis laiemale avalikkusele tuttavad inimesed, kes on sellest sihtkohast vaimustatud ja tunnevad paika põhjalikult. Näiteks Go Traveli kampaanias torkab silma maikuus korraldatav popkultuuriteemaline linnareis New Yorgis, kus giidiks on tuntud muusik ja ajakirjanik Mihkel Raud.

Vane nentis, et enamasti ei ole rühmajuhid laiemale avalikkusele väga tuntud, aga mõnikord juhtub ka nii, et rühma satub juhtima inimene, kes on tuntud mõnel teisel elualal kui reisimine.

Vähemalt 1660 eurot maksev sõit New Yorki koos Rauaga toimub siiski vaid üks kord. «Kuna giiditöö pole ju tema põhitöö, otsustasime, et hoiame selle reisi ainulaadsust ja teeme seda tõesti vaid üks kord,» selgitas Go Traveli turundusjuht.

Raud on Vane sõnul lubanud New Yorgis viia kaasreisijad paikadesse, mis talle endale selles linnas kõige enam korda on läinud.

Vane lisas, et Pruuli plaanib Namiibia reisiseltskonnale tutvustada hõime Etosha rahvuspargis – uudistatakse, kuidas elab veel hiljuti odade ja mürginooltega jahti pidanud Lõuna-Aafrika põlisrahvas bušmanid. 12. veebruaril saabus tagasi rühm Jaapanist, kel oli võimalus osaleda Baruto patsilõikamise ehk errumineku tseremoonial ning hiljem Kaido Höövelsoniga õhtustada.

Mõne jaoks nišitoode

Germalo Reisid kinnitas samuti, et kasutab giididena oma ala eksperte – ajakirjanikke, ajaloolasi, filolooge, kunstiajaloolasi. Tuntumad nimed on Aarne Rannamäe, Ott Sandrak, Askur Alas jt. Igal giidil on oma tööpiirkond.

Vane hinnangul huvi seiklusreiside vastu üha suureneb. «Tegime just aasta kokkuvõtteid ja võime öelda, et 2013. aasta oli väga hea seiklusreisiaasta – meie seiklusreiside müük kasvas mullusega võrreldes peaaegu kaks korda,» märkis ta

Samas nentis Go Traveli turundusjuht, et reisidest osavõttu piirab alati see, et rühmad on väikesed – see tingibki reiside võrdlemisi kõrge hinna.

Reisikorraldaja Novatours turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg möönis, et nende ettevõtte jaoks on grupireisid kaugematesse kohtadesse pigem nišitoode, mida korraldatakse liinilendudega ja mille maht jääb põhitoodete omale mitu korda alla.

Populaarseim grupireis on Novatoursil kaheksapäevane Türgi-ringreis, mille hind algab 815 eurost. Kaugematest sihtkohtadest tuntakse enim huvi Kuuba, Keenia, Mehhiko, Sri Lanka ning Brasiilia grupi- ja individuaalreiside vastu. Nende reiside hinnad algavad 2000 eurost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles