Köögiviljad kaitsevad rinnavähi eest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivili.
Köögivili. Foto: Raigo Pajula

Harvardi ülikooli uuring näitab, et tüdrukutel, kes söövad rohkem karotenoidide rikkaid puu- ja köögivilju, esineb vähem healoomulisi rinnahaigusi.

Karotenoidid on tegelikult rühm pigmente, mis toodavad viljadele oranži, punast või tumerohelist värvi, kirjutab MSN. Arvatakse, et sellised ühendid on antioksüdantsed ja kaitsevad haiguste eest.

Healoomuliste rinnahaiguste all peetakse silmas mitmeid erinevaid rinnas aset leidvaid muutusi, millest mõned suurendavad ka rinnavähi riski.

Hiljutises Harvardi teadlaste teadustöös vaadeldi kokku 6600 neiu andmeid, kellest 122 esines rinnas healoomulisi muutusi. Andmeid vaadati aastatel 1996–2010. Uuring tõestas, et köögiviljade tarbimine kaitses rinnahaiguste eest. Nendel, kes olid köögivilju tarbinud, esines rinnahaigusi kaks korda väiksema tõenäosusega. Ka mitmed varasemad teadustööd on näidanud karotenoidide kaitsvat võimet rinnahaiguste tekkes.

Karotenoidide rikkad puu- ja köögiviljad on näiteks melon, spinat ja bataat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles